Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Про недопущення в обіг насіння тих сортів рослин, які незареєстровані в Україні, але зареєстровані в Організації економічного співробітництва та розвитку

Дата: 22.10.2024 16:41
Кількість переглядів: 4

 

Фото без опису

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області забезпечує систематичну   роз’яснювальну роботу у сфері насінництва та розсадництва.  

Нагадуємо суб’єктам господарювання, які займаються імпортом насіння та садивного матеріалу на територію України, основні вимоги  щодо ввезення  сортів, не включених до Реєстру сортів рослин України, але включених до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку.

Дані норми викладені в Постанові КМУ від 08.09.2023 р. № 964 «Про затвердження Порядку ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту, не занесеного до Реєстру сортів рослин України, але занесеного до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 року №762».

Постанова стосується ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сортів, не включених до Реєстру сортів рослин України, але включених до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку (далі-ОЕСР). Імпортуватися також можуть складові частини (батьківські компоненти) гібриду першого покоління. Ввезення на територію України насіння згідно з цим Порядком здійснюється виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України.

Для ввезення на територію України такого насіння або садивного матеріалу необхідно мати:

  • Підтвердження відомостей щодо сорту у Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна;
  • Згоду (угоду) на розмноження.

Для отримання підтвердження заявник звертається до Міністерства аграрної політики з заявою у паперовій або електронній формі. Мінагрополітики протягом п’яти робочих днів з дати отримання заяви надсилає компетентному органу країни реєстрації сорту запит щодо підтвердження відомостей у Переліку сортів рослин ОЕСР. Після надходження документів від компетентного органу країни реєстрації сорту Мінагрополітики протягом п’яти робочих днів з дати отримання розглядає їх та у разі забезпечення повної відповідності вимогам оформлює та видає заявнику підтвердження за установленою формою. Видача підтвердження видається безоплатно.

Ввезення для цілей розмноження, сертифікація та подальше вивезення насіння сорту ОЕСР здійснюється заявником у строки, що не перевищують два роки та шість місяців від дати отримання підтвердження.

У разі встановлення необхідності компетентного органу країни реєстрації сорту проведення ділянкового (ґрунтового) сортового контролю розмноження насіння на території України компетентний орган країни реєстрації сорту надсилає на адресу органу із сертифікації стандартний зразок насіння. Заявник також може самостійно забезпечити доставку стандартного зразка за умови дотримання схоронності та цілісності упаковки.  

У разі встановлення порушення заявником вимог Порядку Мінагрополітики достроково відкликає раніше подані підтвердження та відмовляє заявнику у видачі підтверджень відповідно до поданих ним будь-яких інших заявок до усунення встановлених порушень.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь