Рекомендуємо бути обережними із дикорослими грибами
Цієї осені в лісах Прикарпаття з’явилося багато грибів, в тому числі отруйних. В жовтні в області зареєстровано два випадки отруєнь дикорослими грибами з трьома потерпілими.
Тож з метою попередження отруєнь дикорослими грибами, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надають наступні рекомендації:
● Варто відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
● Не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів.
● Вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:
- збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби;
- не збирайте гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
● Не куштуйте сирі гриби.
● Перед приготування ще раз огляньте всі гриби, сумнівні треба викинути.
● Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
● Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
● Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів системи травлення.
● За появи перших симптомів отруєння – різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій – негайно зверніться за медичною допомогою.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!