Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Чим небезпечний ехінококоз?

Дата: 12.08.2024 20:56
Кількість переглядів: 24

Фото без опису
Щодня ми контактуємо з сотнями мільйонів  живих організмів і деякі з них є особливо небезпечними та можуть стати причиною важких захворювань. Одним з найбільшнебезпечних для людини гельмінтозів є ехінококоз.

Ехінококоз – тяжке, хронічне паразитарнезахворювання, за якого у печінці, легенях та іншихорганах утворюються кісти. Збудником даногозахворювання є личинкова стадія стьожковогогельмінта – ціп’яка ехінокока. Людина, як і свійськітварини (вівці, свині, корови), є проміжнимгосподарем ехінокока, а кінцевим господарем є домашні або хижі тварини (собака, лисиця, вовк, шакал).

Як відбувається зараження?

Основну роль у зараженні ехінококозомлюдини відіграє її близьке побутове спілкування з інвазованою собакою – яйця ехінокока можутьпотрапити в організм людини при облизуваннісобакою рук господаря, обличчя, посуду. Ураженнясобаки відбувається при поїданні нею зараженого ехінококом м'яса.

Також занесення паразита в організм людини можевідбуватися при догляді за вівцями, споживаннісирих овочів, забруднених фекаліями собак. Значнакількість зараження людей ехінококозомвідзначається серед продавців м’яса, працівниківтваринницьких ферм, шкірників, робітників боєнь, у яких бувають забруднені руки яйцями паразита внаслідок контакту з тваринами. Яйця ехінококаздатні тривалий час зберігатися на шкірі тварин, ґрунті, воді, добре переносять холод та «мінусові» температури повітря.

У чому полягає небезпека зараження та які прояви захворювання? 

Важливими загальними симптомами ехінококозу у людини є періодичний розвиток алергічної реакції (кропив’янка, свербіння тощо). Для ехінококозу, як, втім, і для інших глистових захворювань, характерна еозинофілія, що досягає 10-25%. 

Ехінокок у людини частіше локалізується в печінці(45-85%) і легенях (10%). При ехінококозі печінкихворий скаржиться на тиснення і біль в правому підребер’ї або надчеревній ділянці. Клінічні прояви виникають, коли ехінококові пухирі вже досягаютьзначних розмірів. Дуже небезпечні ускладненняпри розриві пухиря або його нагноєння: відбувається обсіменіння черевної порожнини і розвитку в ній множинних ехінококових пухирів та перитоніту.

При ехінококозі легень є відчуттяздавлювання в грудях, сухий і тривалий кашель, кровохаркання, задишка. Пізніше спостерігаютьсявипинання відповідної половини грудної клітки, зміщення сусідніх органів.

При ураженні ехінококом головного мозкує головний біль, запаморочення, блювота. Можливіпаралічі, парези, психічні розлади, судомні напади. У випадках ехінококозу селезінки, нирок, кісток, м’язів переважають симптоми, що імітують процесрозвитку пухлини.

Як діагностувати?

З інструментальних методів діагностикизастосовують рентгенологічне обстеження,                          радіоізотопне і ультразвукове дослідженняпечінки, лапароскопію. При ехінококозі легеньрентгенологічно виявляють кулясту тінь відехінокока, яка лежить у незміненій легеневійтканині.

Яке лікування при ехінококозі?

Найчастіше при виявленні ехінококозу у людини вдаються до видалення ехінокока з організму оперативним шляхом. Хворі з ускладненими формами ехінококозу потребуютькомплексної патогенетичної терапії і дієти.

Як можна попередити захворювання?

Людині, щоб не захворіти, необхіднодотримуватися елементарних правил особистоїгігієни: обов’язково мити руки з милом післяконтакту з тваринами, ретельно мити руки перед їдою. Не гладити руками невідомих та бродячих собак.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь