Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Побутова хімія та її вплив на здоров’я людини

Дата: 12.08.2024 20:48
Кількість переглядів: 27

Фото без описуПобутова хімія є безсумнівним досягненням сучасної цивілізації. Навряд чи хтось може уявити собі роботу по дому без її використання. Проте небезпека для здоров’я від  використання побутової хімії часом недооцінюється.

Кількість миючих засобів зростає з кожним днем, виробляються нові пральні порошки, засоби для чищення одягу, домашнього текстилю, посуду, миття різних поверхонь і т.д. Компоненти, які в них містяться, є досить біологічно агресивними. Побутова хімія може бути небезпечна ще й тому, що її надмірне застосування послаблює, а іноді і зовсім знищує корисну мікрофлору. Саме тому потрібно з особливою відповідальністю підходити до питання вибору і подальшого використання хімічних миючих засобів.          

   Нещодавні дослідження виявили: регулярне використання засобів побутової хімії негативно впливає на здоров’я легень, яке можна порівняти зі щоденним викурюванням пачки цигарок. Хімічні речовини подразнюють тендітні слизові оболонки, що вистилають легені. Це призводить до пошкодження та деформації дихальних шляхів,а також можуть викликати різні алергічні реакції.

  Вчені вирішили розібратися в цьому питанні та з’ясувати, чим небезпечні засоби для чищення, з якими кожен з нас стикається щодня. І головне – чим їх замінити.

 Згідно з дослідженнями, доросла людина з’їдає приблизно 1 мг мийного засобу для посуду щодня. Експерименти підтвердили, що вживання таких засобів викликає незворотні зміни в роботі шлунково-кишкового тракту. При цьому виводяться з організму такі речовини повільно.

  Замінити їх можна на безпечний аналог – харчову соду. Для приготування содового засобу для миття посуду досить розчинити 1 ст. л. порошку на 1 л води та закип’ятити цей розчин.

  У більшості засобів для чищення скла наявний аміак. Його додають туди через дезінфікуючівластивості, а також тому, що він забезпечує відсутність розводів на поверхні. Сам аміак є сильним подразником для шкіри, очей, горла та легень, пошкоджуючи слизову оболонку й дихальні шляхи. 

   Прекрасно, а головне – безпечно впораються з брудним склом звичайний спирт або столовий оцет.

   Звичайним явищем при частому пранні є алергічні реакції шкіри та слизової оболонки дихальних шляхів.Постільну білизну фахівці радять прати раз на два тижні. Джемпери та сорочки можна носити кілька днів поспіль. Періодичність прання костюмів залежить від тканини: 3-4 використання – для одягу з вовни та 4-5 – для синтетичних матеріалів.

  Ми не закликаємо повністю відмовитися від побутової хімії, проте радимо за можливості вдаватися до її безпечних аналогів. Якщо вже обійтися без засобів для чищення не можна, приділіть увагу техніці безпеки: не торкайтеся хімічних речовин голими руками та після їх використання ретельно провітрюйте приміщення.  

  Побутова хімія повинна зберігатися в недоступних для дітей місцях, в надійній упаковці та використовуватися обмежено.

  Отже,користуватись побутовою хімією слід обережно та згідно з інструкцією,виключаючи прямий контакт шкіри з агресивними речовинами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь