Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

22 липня - Всесвітній день мозку

Дата: 25.07.2024 11:15
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Сьогодні, 22 липня, відзначається Всесвітній день мозку.
Мозок - головний орган центральної нервової системи. Тому потрібно дотримуючись здорового способу життя: відмовитися від шкідливих звичок, пам’ятати про фізичні вправи, прогулянки на свіжому повітрі, здоровий сон та відпочинок, збалансоване харчування. Для покращення розумової активності необхідні такі продукти як:

- Жирна морська риба. У ній велика кількість поліненасичених жирних кислот омега-3.
- Волоські горіхи – хороше джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. При регулярному вживанні волоських горіхів підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), що допомагає протистояти депресії.
- Чорниця – джерело антиоксидантів, які дуже потрібні для правильної роботи мозку. Антиоксиданти, що містяться в чорниці, дозволяють позбутися від шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку.
- Какао. У какао бобах у великій кількості міститься потужний антиоксидант флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів.
- Женьшень - допомагає для активізації мозкової діяльності.
- Яйця. Джерело якісного білка, жирів і вітамінів.
- Броколі – це одне з головних джерел вітаміну К, який підтримує нормальну діяльність мозку..
- Яблука - містять практично всі мінеральні речовини і вітаміни. Регулярне їх вживання оздоровлює судини мозку, перешкоджаючи їх закупорці.
- Сочевиця – джерело заліза і амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів в мозкових клітинах.
-  Хліб з борошна грубого помолу. Для мозкової активності найкраще вживати «повільні» вуглеводи, які містяться в цільнозернових продуктах і борошні грубого помелу. Так ви дозволите мозку зарядитися енергією на весь день.
             Для ефективного тренування мозку рекомендується вивчати іноземні мови та гру на музичних інструментах, читати. Серед корисних занять - подорожі та спілкування.

Головним мозком забезпечується не лише наша вища нервова діяльність, тобто саме те, що робить людину людиною – можливість думати, аналізувати, генерувати почуття, але і функціонування всього організму.

До захворювань та уражень головного мозку відноситься інсульт, черепно-мозкова травма, хвороба Паркінсона, хвороба Альцегеймера та багато інших, ефективність лікування яких на сьогодні залишає бажати кращого.

22 липня у світі проходять численні медичні форуми, на яких фахівці обговорюють актуальні питання неврології та нейрохірургії, а також підвищують обізнаність населення про методи профілактики захворювань головного мозку, можливості їх діагностики та лікування.

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                  Наталія НИКОЛИШИН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь