Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Ботулізм – це небезпечно!

Дата: 12.07.2024 14:56
Кількість переглядів: 66

Фото без опису

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з року в рік залишається актуальною.

Ботулізм – смертельно небезпечне інфекційне захворювання, причиною якого є бактерія Clostridium botulinum і продукти її життєдіяльності. Основна небезпека йде від продуктів та консервів домашнього виробництва (м’ясних, грибних, рибних, овочевих), які виготовлені із порушенням технології. Харчові продукти стають отруйними внаслідок накопичення в них токсинів.

Симптоми харчового отруєння розвиваються дуже стрімко.

Вже через 2-24 години, після вживання їжі, можуть виникнути блювота, різкі болі в ділянці живота, головний біль, загальна слабкість, пронос, а в окремих випадках і більш важкі симптоми – ураження нервової системи, порушення зору, ковтання, моторики кишок.

У зовнішнє середовище мікроби потрапляють з випорожненнями травоїдних тварин. Інфікування харчових продуктів може відбутись коли пошкоджено кишечник (при розробці туші тварини), при недостатньому промиванні овочів, грибів перед консервуванням. Захворювання спричиняють не самі мікроби, а токсини, які утворюють при розмноженні в умовах без доступу повітря.

Період від вживання інфікованої їжі і до перших проявів хвороби коливається від декількох годин до 10 днів. Тривалість і важкість перебігу хвороби залежить від дози токсину, що потрапила в організм.

Своєчасне лікування в стаціонарі із застосуванням протиботулінічної сироватки може забезпечити поступове одужання. Тому при перших підозрах на захворювання ботулізмом слід негайно звертатись за медичною допомогою.

Вдома за особами, які разом з хворими вживали підозрілий продукт ведуть медичне спостереження протягом 12 днів. Залишки їжі, що вживались і підозрілі продукти,  підлягають вилученню і мікробіологічному дослідженню.

Більшість консервів домашнього приготування є хорошим поживним середовищем для розмноження палички ботулізму.

Основними заходами попередження ботулізму в побуті є:

  • неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів, їх стерилізації, адже руйнування спор ботулізму відбувається лише за температури 1200С та підвищеному тиску;
  • не рекомендується консервувати в домашніх умовах гриби, м'ясо, ковбаси, рибу, зелень;
  • при консервуванні овочів, які не мають природних кислот, слід додавати оцтову або лимонну кислоту;
  • для консервування слід відбирати тільки свіжі, без ознак гниття, фрукти та овочі;
  • необхідно ретельно мити м'ясо, овочі і фрукти, особливо ті, котрі контактували з землею;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок і режиму теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

 

 

 

  • зберігати домашні консерви при низькій температурі, ні в якому разі не споживати консерви з бомбажних банок;
  • рекомендується ретельно прогріти або прокип’ятити на протязі 10-15 хвилин домашню консерву перед споживанням ( якщо це дозволяє зробити вид продукту). Відкриті консерви зберігати в холодильнику не більше 36 годин;
  • не купувати на ринках з рук виготовлені в домашніх умовах м’ясні, грибні або овочеві консерви!

При виявленні перших ознак захворювання слід терміново звертатись до найближчої лікувальної установи! В жодному разі не займатись самолікуванням!

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                       Наталя НИКОЛИШИН         

                                                                                                            

                                                                                    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь