Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Небезпечний шкідник – сарана

Дата: 08.07.2024 15:38
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує, що на окремих територіях на сході України, осередково, виявлено масове розмноження та збільшення чисельності небезпечного шкідника – сарани.

Незважаючи на те, що на території Івано-Франківській області поширення цього шкідника не відмічено, необхідно провести комплекс профілактичних заходів із попередження його поширення, оскільки в умовах посушливої погоди ареал поширення, чисельність та шкодочинність шкідника може збільшитися. Насамперед необхідно звертати максимальну увагу на розвиток і поширення особливо небезпечних шкідливих організмів, зокрема сарани перелітної (Locusta migratoria).

Сарана – загальна назва шкідливих видів комах ряду прямокрилих, родини справжніх саранових, які поширені на всіх континентах.

В Україні налічується до 20 її різновидів, серед яких найпоширенішими є сарана італійська, або прус, перелітна, або азіатська та різні види кобилок.

Перелітна сарана – велика комаха, що досягає 6 см в довжину, має зелено-коричневе або оливкове забарвлення тулуба і прекрасно розвинені крила, які допомагають долати величезні відстані (до декількох тисяч кілометрів) зі швидкістю 10-15 км/год. Пересувається сарана, роблячи високі стрибки. На голові є невеликі вусики, а також потужні щелепи і вигнутий гострий кіль, розташований на передній спинці. Крила розділені: передні – більш щільні, коричневого забарвлення, задні – прозорі жовто-зелені, більш ніжні за структурою.

Усі саранові належать до комах із неповним перетворенням, тобто їхній розвиток відбувається без стадії лялечки, а личинки за зовнішніми ознаками та способом життя схожі з дорослими особинами.

Сарана – це більше або менше споріднених між собою представники прямокрилих, які час від часу збираються у величезні куліги – колони (якщо це личинки) або зграї (скупчення імаго) й мігрують на далекі відстані. Зграя сарани здатна летіти без перепочинку 12 годин, долаючи відстані в сотні кілометрів, а при попутному вітру – до 1 тис. км.

Та в роки зі сприятливими погодними умовами – спека  та посуха, поведінка комах різко змінюється, і вся їх маса переходить в стадну форму. Скупчившись в зграї з більше 10 тис. особин, сарана кочує на великі відстані, знищують на своєму шляху все, що росте на землі.  У спекотні дні тіло саранових випаровує велику кількість води, для поповнення якої вони поїдають рослини (тобто не через голод, а через спрагу).

Сарана – типовий поліфаг, харчується усіма рослинами, проте надає перевагу злаковим культурам:  кукурудзі, просу, сорго, пшениці, а також очерету, пирію тощо. Імаго і личинки грубо об’їдають листя, стебла, живляться насінням. Одна особина сарани за період життя з’їдає до 500 г зелені, а потомство однієї самиці – таку кількість трави, яка достатня на 1 рік двом вівцям.

Усі саранові, що поширені в Україні, мають одне покоління на рік. Личинка розвивається до 40 днів і проходить 5 віків. Зимує в стадії яйця. В наших кліматичних умовах зима і є основним стримуючим фактором поширення шкідника. Одна доросла особина сарани може відкласти яйця лише раз – у вересні. Низькі зимові температури та відповідний комплекс агротехнічних заходів сприяють зменшенню чисельності шкідника.

Природне зменшення чисельності сарани в зграї відбувається через спалахи хвороби – вірусами, нематодами, багатьма видами ентомопатогенних грибів, які можливі при високій щільності комах, а також у сарани є свої природні вороги: хижі комахи до яких відносяться жужелиці, мурахи, павуки та птахи.

Система захисту від саранових повинна розпочинатися з профілактичних заходів, а саме – проведення обстеження місць резервації та всіх угідь. Обстеження краще проводити після сходу сонця і до 9 години або з 18-ї і до заходу сонця, коли саранові в стані відносного спокою перебувають на рослинах.

Стратегія обмеження розповсюдження шкідливості саранових повинна будуватися на основі ефективних агротехнічних, організаційно-господарських і винищувальних заходів.

Захисні обробки посівів проти саранових розпочинають за масової появи личинок першого віку. Рекомендовано проводити захист посівів за чисельності 10-15 екз. на 1 кв.м нестадних саранових, 2-5 екз. італійського пруса. Обробки проводять вранці та ввечері, коли комахи перебувають на рослинах.  При проведенні захисних обробок необхідно використовувати інсектициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування.

З агротехнічних заходів найефективнішими є осіннє боронування,  дискування або оранка всієї площі, а також правильна сівозміна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь