Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Небезпечний шкідник – вузькозлатка ясенева смарагдова

Дата: 05.04.2024 13:18
Кількість переглядів: 55

Фото без опису

Вузькозлатка ясенева смарагдова Agrilus planipennis, також в деяких наукових джерелах ясенева смарагдова златка є небезпечним карантинним шкідником який завдає величезної шкоди ясеневим насадженням і природним ясеневим лісам.

На даний час шкідник відсутній на території області, але в цілому є висока вірогідність розповсюдження златки в регіонах природного поширення ясену, а також в місцевостях, де його використовують в якості озеленення в міських парках і скверах.

Щороку державними фітосанітарними інспекторами Івано-Франківської області проводяться обстеження лісонасаджень, лісосмуг та парків на виявлення цього шкідника. Так, за попередній рік проведено обстеження на загальній площі 532 га., з них частково обстеження проводились за допомогою феромонних пасток на площі 50 га. За результатами проведених обстежень шкідника не виявлено.

У випадку виявлення Agrilus planipennis та запровадження карантинного режиму, особам забороняється:

- переміщення необробленої деревини ясеня (в тому числі дров і тріски), виробів, зроблених з необробленої деревини ясеня, і садивного матеріалу ясеня із зараженої зони в іншу частину регульованої зони та за межі регульованої зони;

- вирощування садивного матеріалу ясеня та інших рослин-господарів в місці виробництва, якщо це місце не перевірено на відсутність А. planipennis.

 

Коротко про шкідника.

Опис комахи. Довжина тіла дорослих жуків варіює від 7,5 до 15,0 мм, дорослої личинки – 26-32мм. Жук смарагдово-зелений із золотистим, бронзуватим або фіолетовим блиском. Жуки живляться листям у кронах дерев.

Поширення. Велику роль у поширенні шкідника відіграють організації, що займаються озелененням і лісовідновленням, особливо лісорозсадники. Іншим імовірним шляхом інвазії є завезення комах з дерев'яною тарою безпосередньо із регіону їх природного поширення, насамперед з Китаю.

Шкідливість. Зазвичай жуки нападають на відкрито стоячі дерева, особливо на узліссях, але рідше можуть заселяти і дерева у глибині лісу. Заселені дерева зазвичай мають розріджену крону, листя передчасно жовтіє і опадає, уздовж стовбура і головних гілок розвиваються вторинні пагони. На 3-й рік зараження багато гілок відмирає, стовбур тріскається, стають помітні численні льотні отвори. Для виявлення ходів необхідно видалити кору з живих дерев.

Тож закликаємо громадян та суб’єктів господарювання не бути байдужими та терміново повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в області про виявлені ознаки ураження ясеневою смарагдовою златкою продукції з деревини ясеня або ознаки розповсюдження шкідника на території виробництва, в парках та лісах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь