Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

ПАРАЗИТОЛОГИ РЕКОМЕНДУЮТЬ:

Дата: 26.02.2024 14:34
Кількість переглядів: 124

Фото без опису
Сучасна наука і медицина регулярно дивує нас своїми відкриттями і досягненнями. Багато хвороб та епідемії
вже переможені і забуті. Однак проблеми гельмінтозу у людини є актуальними як ніколи. За статистикою, кожен другий житель планети (дорослі і діти, чоловіки і жінки) заражені яким-небудь видом глистів. Гельмінти активно розмножуються в навколишньому середовищі, пристосовуються і мутують. Яйця паразитів здатні місяцями зберігатися в грунті і воді, переноситися по повітрю, воді, землі. Переносниками глистів можуть бути люди, дикі і домашні тварини, птахи і комахи. Фахівці-паразитологи регулярно фіксують нові види паразитів

За світовою статистикою, ваш шанс заразиться паразитами – 8-9 із 10.
Паразит – це організм, який живе за рахунок свого господаря – тобто нас із вами. Він харчується нашими клітинами, енергією, їжею, яку ми споживаємо, отруюючи організм господаря продуктами своєї життєдіяльності.

В організмі людини може мешкати понад 100 видів паразитів – від мікроскопічних, до глистів, завдовжки кілька метрів.

Всупереч поширеній помилці, паразити живуть не тільки в кишечнику – їх можна виявити в будь-якій частині нашого організму: в легенях, печінці, м’язах, суглобах, мозку, крові, шкірі і навіть в очах!

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає, що до 80% захворювань або викликаються паразитами безпосередньо, або є наслідок їхньої життєдіяльності в організмі.

Паразити викликають аллергізацію, знижують опірність інфекційним захворюванням, створюють схильність до хронічних захворювань, погіршують результати вакцинації.

Найбільш небезпечні глистяні інвазії для здоров’я дитини. Дитячий організм більш чутливий до будь-яких несприятливих впливів зовнішнього середовища, а гельмінтоз, тривалий час ховаючись під масками різних хворобливих станів, порушує процеси обміну речовин, спричиняє тривалу інтоксикацію в організмі, уповільнює розумовий та фізичний розвиток дитини.

Заразитися можна поїдаючи заражені продукти, вживаючи, особливо під час подорожі, сиру воду, при контактах з тваринами або забрудненими ними предметами навколишнього середовища, при укусах комах.

Наприклад, близько 70% населення заражено найдрібнішими паразитами – токсоплазмами. Це внутрішньоклітинні паразити, що мешкають у м’язах, лімфатичних вузлах, головному мозку, очах, внутрішніх органах. Зараження походить від кішок, собак, при вживанні недовареного, недосмаженого м’яса.

При вагітності можливе зараження майбутньої дитини, тому що токсоплазми проникають через плаценту.

Коли Ви бачите зображення різних, часто неймовірно довгих (кілька метрів) паразитів, виникає питання: як таке чудовисько може жити в нашому організмі, а ми про це навіть не підозрюємо? Відповідь проста: ціль паразита – почекати, а значить, приховати від господаря свою присутність.

Паразити чудово пристосовані до існування в організмі господаря, можна сказати – вони «розумні» та «хитрі». Звичайно, це розум не того порядку, що в людини, але вони розумні своєю здатністю до виживання і розмноження.

Людина, яка прислухається до свого організму, може запідозрити існування паразитів.

Існують певні клінічні прояви, які можуть свідчити про наявність паразитів в організмі. При цих симптомах рекомендовано негайно звернутися до фахівця:

  • Біль в животі, в районі пупка, свербіж шкіри в зоні заднього проходу символізують про наявність гостриків (ентеробіоз). Яйця гостриків потрапляють в кишечник і вражають його. Зараження цим видом гельмінтів можна діагностувати, здавши зішкріб на яйцегліст.
  • Алергічні реакції по всьому тілу, нудота, поганий апетит, блідість на обличчі, біль у боці і в животі, кашель - типові ознаки аскарид. Поява аскарид в організмі людини можна перевірити, зробивши аналіз калу на яйця глист.
  • Всім власникам і любителям домашніх тварин (кішок і собак) обов'язково слід регулярно проходити дослідження на наявність токсокар. Для цього здають аналіз калу. Для більшої ефективності, бажано здати аналіз повторно. Симптоми зараження токсокарозом можуть бути наступні - шкірні висипання, висока температура, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, напади кашлю (якщо цисти виявилися в дихальних шляхах).
  • Болі в районі печінки і жовчного міхура, блідість, жовтяничний колір шкіри, порушення роботи кишечника - можуть сигналізувати про зараження лямбліями. Лямбліоз нерідко протікає безсимптомно, людина може бути переносником цист. Виявити їх наявність можна за допомогою аналізу калу із застосуванням консерванту.

Щоб запобігти зараженню потрібно дотримуватись елементарних правил гігієни: мийте руки перед їжею, не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, піддавайте їх необхідній термічній обробці. Слідкуйте, щоб діти не брали пальці до рота і не тягли до рота різні брудні предмети.
Правила нехитрі та відомі всім. Інша справа – наскільки ми їх дотримуємось.

Паразитологи рекомендують проходити діагностику на кишкових паразитів раз на рік, а дітям два рази на рік, незалежно від місця і способу життя. Пройти обстеження на кишкових паразитів можна в мікробіологічній лабораторії Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України». Це дозволить вам не запустити процес зараження до активної і хронічної форми і вчасно прийняти необхідне лікування.

 

Фельдшер - лаборант мікробіологічної лабораторії

 Рогатинського відділу Івано-Франківського

районного відділу

 ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»                                  Руслана Дуда

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь