Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Солодощі та здоров’я

Дата: 02.02.2024 11:17
Кількість переглядів: 75

 

Фото без опису

Що таке солодощі для сучасної людини? Для одних - це насолода смаком, для інших - антидепресант, а для когось-це щоденна потреба. Реальність же така, що солодощі дійсно здатні завдати шкоди здоров'ю людини.

Згідно з нормами Всесвітньої організації охорони здоров'я  через великий вміст вуглеводів, малюкам до чотирьох років рекомендується зовсім не давати цукерки. Дітям від  4 до 6 років можна вживати до 19 г цукру — це приблизно дві цукерки на день. Старшим дітям можна трохи більше — до трьох цукерок на добу. 

Норми споживання солодкого для дорослих, звичайно, вищі, ніж у дітей, але відрізняються у жінок та чоловіків. Для жінок — це 55 грамів, для чоловіків – 70 грамів.

Потрапляючи в наш організм, солодощі можуть крім негативного впливу на зуби і шкірний покрив поганим чином впливати і на інші аспекти здоров'я людини.

По-перше, будь-яка солодкість провокує підвищення рівня глюкози в крові, змушуючи тим самим підшлункову залозу виробляти все більшу кількість інсуліну. Постійне навантаження на неї може призвести до розвитку цукрового діабету.

По-друге, наявність в крові зайвої кількості глюкози послаблює всю серцево-судинну систему, включаючи стінки судин.

По-третє, солодощі, які для надання виробу смакової та естетичної привабливості додають штучні ароматизатори та барвники, можуть викликати алергічну реакцію на один з компонентів.

По-четверте, неодноразовими науковими дослідженнями доведено, що часте вживання солодощів веде до зниження розумової активності.

Слід також звернути увагу на регулярні заняття спортом, які не тільки зміцнюють здоров'я, але і можуть допомогти побороти «солодку» залежність. Фізична активність призводить до викиду адреналіну, який тонізує весь організм краще будь-якого цукру, при чому цей ефект набагато більш тривалий і природно абсолютно нешкідливий.

Існують такі категорії корисних солодощів, які також покликані задовольняти потребу людини в солодкому, але при цьому є нешкідливими, а часом навіть корисними. Насамперед, це натуральні продукти, створені природою і не вимагають ніякої додаткової обробки, а саме – мед, свіжі фрукти, сухофрукти, ягоди, горіхи. Їх корисність для організму ніколи не піддавалася сумніву, а їх поєднання може замінити один або два прийоми їжі. Фрукти і ягоди можна їсти окремо, робити фруктові салати, муси, піддавати термальній обробці.

Деякі покупні ласощі, які споживаються в розумних кількостях, також можуть забезпечити організм корисними речовинами, а саме

мармелад, зефір, пастила ,які містять пектин, що покращує перистальтику кишечника і сприяє очищенню організму від токсинів.

Ну і звичайно, різноманітні десерти на основі знежиреного йогурту і сиру у вигляді запіканок, салатів, коктейлів, теж можна сміливо віднести до категорії «нешкідливих» солодощів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь