Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА»: ЯК УКРАЇНА ПРОТИДІЄ НАСИЛЬСТВУ

Дата: 25.11.2023 15:41
Кількість переглядів: 88

Фото без опису

Двадцять п’ятого  листопада в Україні, як і в багатьох країнах світу, стартувала щорічна акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року активно підтримується міжнародною спільнотою. Дати початку та завершення акції вибрані не випадково, адже шістнадцятиденний період з’єднує 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок та 10 грудня – Міжнародний день прав людини, створюючи цим своєрідний символічний ланцюжок, який поєднує заходи проти гендерно обумовленого насильства та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Основними завданнями акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії будь-яким проявам насильства, а також активізація діяльності держави та громадських об’єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини.

Які ж кроки для протидії насильству уже зроблено в Україні та чи дали вони бажані результати?

Насамперед, важливо, що в Україні з 2017 року нарешті почав діяти Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», і з початку 2019 року домашнє насильство в нашій країні є кримінально караним. Крім того, Закон передбачає низку послуг та сервісів, які може отримати людина, що зазнала домашнього насильства, та гарантує невідворотність покарання для її кривдника.

У 2017-му Національна поліція України презентувала пілотний проект — бригади швидкого реагування ПОЛІНА, який нині успішно працює по всій Україні. У фокусі їхньої роботи — реагування на випадки домашнього насильства.

 Першого січня 2020 року набув чинності Закон України «Про соціальні послуги», який  регламентує надання соціальних послуг людям, які перебувають у складних життєвих обставинах. Зокрема, і тим, хто зіткнувся з домашнім насильством і насильством за ознакою статі.

 Окремі послуги надає і Міністерство юстиції. З 2013 року в Україні запрацювала система безоплатної правової допомоги різним категоріям населення, зокрема — постраждалим від домашнього насильства. До того ж в Україні створені та функціонують громадські об’єднання, які готові надати допомогу жертвам будь-яких проявів насильства.

 Важливим є й те, що для отримання оперативної допомоги жертва насилля може зателефонувати до правоохоронних органів або в правозахисні організації.

Основні номери: 102 – Національна поліція України; 103 – швидка медична допомога; 15-47 – безкоштовна цілодобова «гаряча» лінія для жертв домашнього насильства; 116-123 (з мобільного) та 0 800 500-335 (зі стаціонарного) – безкоштовна національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства; 116-111 (з мобільного) та 0 800 500-225 (зі стаціонарного) – національна дитяча «гаряча» лінія; 0 800 213-103 – цілодобова гаряча лінія безоплатної правової допомоги.

Однак, не дивлячись на те, що багато уже зроблено, ситуація все ще залишається невтішною – кожна третя родина в Україні зустрічається з насильством. Від 1 до 3 мільйонів дітей щороку стають його свідками чи жертвами. Так лише за минулий рік кількість звернень з приводу насильства зросла більш ніж наполовину. З них 86% надійшли від жінок, 12% від чоловіків і 2% – від дітей.І найстрашніше те, що тільки 10-15% жертв звертаються по допомогу.

Зрушити ситуацію з мертвої точки можна лише за однієї умови – не мовчати, а  звертатися по допомогу та відкрито говорити про це, особливо з дітьми говорити про те, як протидіяти насиллю!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь