Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Потреба у вітаміні «Д» в зимовий період

Дата: 20.11.2023 15:59
Кількість переглядів: 88

Фото без опису
Якщо у світі є хоча б один вітамін, який може допомогти оптимізувати здоров’я та благополуччя людини, то це вітамін D (також відомий як вітамін D3 або холекальциферол. Цей необхідний вітамін може бути синтезований та поглинутий організмом безкоштовно під час перебування на сонці — ультрафіолетові промені типу B (УФ-В) від сонця взаємодіють з певним видом холестеролу у нашій шкірі, утворюючи гормон вітаміну D. Однак для більшості людей цього може бути недостатньо для досягнення оптимального здоров'я. Крім того, оскільки багато людей по всьому світу проводять більше часу у приміщеннях, ніж на відкритому повітрі, досягти належного рівня крові від сонця важко, і більшість повинні приймати вітамінні добавки.

Більшу частину вітаміну D ми отримуємо завдяки впливу сонячного світла. Звідси і його неформальна назва — «вітамін сонця».

Узимку, коли сонячний день коротший, і через холодну погоду ми все менше часу проводимо на вулиці, кількість вітаміну D знижується. Але ця поживна речовина необхідна для нашого здоров’я!

Щоб здорова людина отримала свою порцію вітаміну D, достатньо бувати на сонці і вживати продукти, які містять вітамін D. Тому попри холодну погоду й невелику кількість сонця, варто бувати на вулиці взимку принаймні 15–20 хв. удень. Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати з нашого раціону. Ці мінерали важливі для здоров’я кісток, зубів і м’язів. Вітамін D виробляється шкірою, яка піддається впливу сонця, лише в певний час доби – між 10:00 і 14:00 годинами.

Разом із кальцієм вітамін D допомагає захистити нас від розвитку остеопорозу — хвороби, яка робить наші кістки тоншими і слабшими й підвищує ризик їх руйнування. У дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту, а у дорослих — до остеомаляції.

Організму вітамін D потрібен і для інших функцій. Він потрібен нашим м’язам, щоби рухатися, і нашим нервам, щоби передавати повідомлення між мозком і тілом. Наша імунна система потребує вітаміну D, щоби боротися із вторгненням бактерій і вірусів.

Наукові дослідження показують, що вітамін D допомагає розслабити кровоносні судини, які несуть кров по всьому тілу, що призводить до зниження артеріального тиску.

Численні дослідження показують, що люди з нижчими рівнями вітаміну D частіше потерпають від таких станів: деменція, інсульт, захворювання периферичних артерій, падіння, переломи, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, астма, псоріаз.

Важливість вітаміну D очевидна, і добавки мають вирішальне значення для вашого здоров’я.

Прийом добавок вітаміну D має вирішальне значення протягом усього року. Однак це набуває ще більшої важливості, коли сонячне світло мінімальне. Лікарі можуть рекомендувати призначення вітаміну D2 (ергокальціферолу) у дозі 50 000 МО один раз на тиждень.

Регулярна фізична активність на свіжому повітрі має багато корисних для здоров'я переваг. Запобігання хронічним захворюванням є ключем до довголіття та вищої якості життя. Щоденне споживання вітаміну D є однією звичкою, яка може допомогти нам досягти цієї мети.

Пам'ятайте, що вітамін D є продуктом спеціального медичного призначення, призначений для перорального застосування. Правильне дозування вітаміну допоможе зміцнити кісткову та зубну тканину, підтримати роботу м'язової тканини, а також стимулювати природні захисні сили організму.

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                   Микола НЕЇЖМАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь