Рак: що варто знати і як уберегтися
За даними ВООЗ, щорічно у світі діагностується близько 14 млн. випадків
раку і до 2030 року цей показник може вирости до 21 млн.
Рак є однією з провідних причин смерті в усьому світі, і Україна не є
винятком. За даними Інституту онкології АМН України, злоякісні новоутворення
щорічно забирають до 100000 життів українців, а число захворівших за рік
наближається до 160 000. Щодня в Україні хворіють на рак 450 людей, з яких
помирає 250. Серед чоловічого населення до 19% цих втрат обумовлено раком
легень, а серед жіночого 20 % – раком молочної залози.
Основні фактори, які впливають на виникнення раку:
неправильне харчування;
надмірна вага, малорухомий спосіб життя;
паління, зловживання алкоголем та наркотичними речовинами;
іонізуюче випромінювання;
випромінювання радіоактивних речовин;
промислові та автомобільні викиди;
професійні шкідливості;
спадковість;
віруси;
ослаблений імунітет.
Більше третини випадків раку можна уникнути завдяки веденню здорового
способу життя дотримуючись наступних загальних рекомендацій:
Їжа на 75% повинна бути рослинного характеру.
Склад її має бути максимально різноманітним: овочеві та фруктово-ягідні
суміші.
2/3 повинно бути у сирому, 1/3 – у паровому, тушкованому, запеченому
виді.
Для зменшення потрапляння пестицидів та нітратів в організм,
рекомендовано ретельно промивати овочі у проточній воді, замочувати у
воді (на 1 годину), видаляти шкірку та верхні листя, «жилки» з капустяного
листя, серцевину у моркви.
Вживати свіжо очищені горіхи та свіжо полущене (мелене) насіння.
Щодня вживати 1-2 склянки зеленого чаю. Любителям кави – до 2 чашок
натуральної.
До більшості страв додавати порошок куркуми (½ чайної ложки на порцію),
часто вживати чай з імбиром, 1 раз в тиждень – капусту броколі (сирі
суцвіття – у салати, «ніжки» – у супи та рагу), 2 рази в місяць – гриби
шиїтаке (готуються 5 хвилин).
Менше вживати цукру (рак «любить» солодке…на жаль).
Після 40 років обмежити споживання червоного м’яса (до 1 разу в тиждень).
Пити чисту воду.
Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо того, як часто вам потрібні
профілактичні огляди — це залежить від вашого віку та факторів ризику, які
можуть вплинути на розвиток раку.
Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Ігор ЧАБОРИК