Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Рак: що варто знати і як уберегтися

Дата: 13.11.2023 16:30
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

За даними ВООЗ, щорічно у світі діагностується близько 14 млн. випадків
раку і до 2030 року цей показник може вирости до 21 млн.
Рак є однією з провідних причин смерті в усьому світі, і Україна не є
винятком. За даними Інституту онкології АМН України, злоякісні новоутворення
щорічно забирають до 100000 життів українців, а число захворівших за рік
наближається до 160 000. Щодня в Україні хворіють на рак 450 людей, з яких
помирає 250. Серед чоловічого населення до 19% цих втрат обумовлено раком
легень, а серед жіночого 20 % – раком молочної залози.
Основні фактори, які впливають на виникнення раку:
 неправильне харчування;
 надмірна вага, малорухомий спосіб життя;
 паління, зловживання алкоголем та наркотичними речовинами;
 іонізуюче випромінювання;
 випромінювання радіоактивних речовин;
 промислові та автомобільні викиди;
 професійні шкідливості;
 спадковість;
 віруси;
 ослаблений імунітет.
Більше третини випадків раку можна уникнути завдяки веденню здорового
способу життя дотримуючись наступних загальних рекомендацій:
 Їжа на 75% повинна бути рослинного характеру.
 Склад її має бути максимально різноманітним: овочеві та фруктово-ягідні
суміші.
 2/3 повинно бути у сирому, 1/3 – у паровому, тушкованому, запеченому
виді.
 Для зменшення потрапляння пестицидів та нітратів в організм,
рекомендовано ретельно промивати овочі у проточній воді, замочувати у
воді (на 1 годину), видаляти шкірку та верхні листя, «жилки» з капустяного
листя, серцевину у моркви.

 Вживати свіжо очищені горіхи та свіжо полущене (мелене) насіння.
 Щодня вживати 1-2 склянки зеленого чаю. Любителям кави – до 2 чашок
натуральної.
 До більшості страв додавати порошок куркуми (½ чайної ложки на порцію),
часто вживати чай з імбиром, 1 раз в тиждень – капусту броколі (сирі
суцвіття – у салати, «ніжки» – у супи та рагу), 2 рази в місяць – гриби
шиїтаке (готуються 5 хвилин).
 Менше вживати цукру (рак «любить» солодке…на жаль).
 Після 40 років обмежити споживання червоного м’яса (до 1 разу в тиждень).
 Пити чисту воду.
Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо того, як часто вам потрібні
профілактичні огляди — це залежить від вашого віку та факторів ризику, які
можуть вплинути на розвиток раку.
Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Ігор ЧАБОРИК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь