Харчові добавки в їжі
Історія застосування харчових добавок нараховує декілька тисячоліть (перець, мускатний горіх, гвоздика, мед, кориця, оцтова кислота, кухонна сіль тощо).
Проте, тільки у 20 столітті, зокрема, у другій половині, харчові добавки
заволоділи масовою увагою та зайняли стійке положення у харчовій промисловості.
Три кілограми хімічних речовин – саме стільки з‘їдає за рік
середньостатистичний споживач, уживаючи в їжу звичайні продукти. Насправді багато Е-добавок - природного походження. Наприклад Е-330 не що інше, як лимонна кислота, що є у всіх цитрусових, Е-160а – каротин, що міститься в томатах, а популярний Е-101 – вітамін В2.
Не таємниця, що в сучасній харчовій промисловості не залишилося жодної галузі, де б не застосовувалися харчові добавки. Слід зауважити, що деякі харчові обавки можуть бути небезпечними як у разі їх передозування, так і у випадку неправильної температурної обробки.
Наприклад, людина, що у надмірних кількостях споживає напої типу “Кола”, може захворіти на карієс, оскільки ортофосфорна кислота (Е 338), що входить до складу таких напоїв, здатна поступово розчиняти зубну емаль. Небезпечним при нагріванні також може бути нітрит натрію (Е 250), що міститься у варених ковбасах.
Доза у 2г здатна убити людину.
Використовується як консервант та фіксатор кольору, але на етикетках майже завжди пишуть лише "фіксатор кольору".
Що ж робити, та як зберегти здоров’я?
Необхідно ставитись до харчових добавок із розумом:
не купуйте консерви, напівфабрикати та кондитерські вироби тривалого зберігання, тому що це досягається за рахунок використання синтетичних консервантів;
намагайтеся не вживати щоденно консервовані продукти, ковбаси та
копченості;
не купуйте продукти, які містять більше 3-х синтетичних Е, тому що
невідомо як вони взаємодіють;
відмовтеся від солодкої газованої води, бульйонних кубиків, готових соусів та сухих продуктів і супів, які треба «тільки залити окропом»;
не купуйте продукти з неприродно яскравим забарвленням, через те, що у них може міститися велика кількість синтетичних барвників;
не захоплюйтеся картопляними чипсами, хрусткими хлібцями та крекерами, які містять акриламід (канцерогенна та мутагенна речовина) та глутамат натрію;
добре промивайте водою екзотичні фрукти перед вживанням, тому що вони обробляються біфенілом (Е230) та ортофенілфенолом (Е231) для захисту від плісняви.
Лише повноцінне, збалансоване та здорове харчування є справжньою
запорукою здоров'я та гарного самопочуття.
Фельдшер санітарний відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ» Ігор ЧАБОРИК