Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

Дата: 11.10.2023 08:22
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

За результатами щоденного моніторингу
радіаційного фону, який проводиться спільно з
фахівцями Івано-Франківської регіональної
державної лабораторії Держпродспоживслужби,
в місті Івано-Франківську перевищень рівнів
природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний
радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати
радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання
(радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 10 жовтня2023 року становить 0,11 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.).
За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 25,44-31,89 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 41,82-53,79 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- свіжі гриби (середній вміст Cs – 109,23-162,43 Бк/кг (при нормі 500
Бк/кг));
- сухі гриба (середній вміст Cs – 344,39-462,33 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг))
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- вода центрального водопроводу (середній вміст Cs – 0,91 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), St – 0,30 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));
- яєчний порошок (середній вміст Cs – 8,12 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), Sr – 4,58 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 3,98 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,83 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- м'ясо свинини (середній вміст Cs – 2,30-3,31 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 1,81-3,85 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м′ясо індика та субпродукти (середній вміст Cs – 2,50-3,77 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,09-4,85 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м′ясо куряче та субпродукти (середній вміст Cs – 2,34-3,66 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,78-4,48 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- хлібобулочні вироби (середній вміст Cs – 3,86-4,84 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг), Sr – 1,18-1,23 Бк/кг (при нормі 5 Бк/кг));
- плоди чорниці (дикоросла) (середній вміст Cs – 16,53-18,43 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг), Sr – 1,84-2,94 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг));
- фрукти (яблука, груші) (середній вміст Cs – 2,29-3,58 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), Sr – 2,34-2,81 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- озима пшениця (середній вміст Cs – 2,33-4,51 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr –2,02-4,35 Бк/кг (при нормі 250 Бк/кг));
- овочі (морква, картопля) (середній вміст Cs – 2,33-3,21 Бк/кг (при нормі
40-60 Бк/кг), Sr – 2,79-3,34 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- соняшник (середній вміст Cs – 2,60-6,27 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 1,87-3,99 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- соя (середній вміст Cs – 2,41-4,94 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,15-4,11 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));
- ячмінь (середній вміст Cs – 3,33-4,73 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,38- 2,82 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг))
- насіння ріпаку (середній вміст Cs – 2,6 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr –
4,27 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- корм для декоративних тварин (середній вміст Cs – 3,37-3,99 Бк/кг (при
нормі 50 Бк/кг), Sr – 4,75-4,90 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь