Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Глисти у рибі. Чи можна вживати її в їжу?

Дата: 22.09.2023 11:36
Кількість переглядів: 538

Фото без опису

Риба є незамінним продуктом в раціоні людини. Однак, нерідко вживання її
стає причиною гельмінтозу. Потрапляючи в організм людини, паразити здатні
викликати захворювання, які не завжди піддаються лікуванню.
Глисти у рибі зустрічаються незалежно від типу водойми. За
статистикою,річкова заражена на 95%, морська трохи менше – на 70%.
Серед різноманіття різних видів паразитів слід виділити ті, які становлять
найбільшу небезпеку для людей.
Найбільша вірогідність заразитися гельмінтами від річкових риб, ніж від
морських видів. Існують і небезпечні для людини хвороби, якими можна
заразитися від риби.
Опісторхоз. Захворювання провокується котячої двуусткой. Риби, коропових
порід, є тільки проміжними господарями. Переносниками вважаються собаки і
кішки. Розмір глиста досягає 12 мм, паразитує в печінці, жовчному міхурі,
підшлунковій залозі.
Дифиллоботриоз. Викликає захворювання лентець широкий, який в
довжину може досягати 12 метрів. Основними носіями паразитів є: річкова риба,
лососева порода, окунь, щука.
Клонорхоз. Збудником є ​​китайська двуустка. Найчастіше може бути в тілі
пічкурів, карасів, сазанів.
Метагонімоз. Збудниками є трематоди довжиною всього 2,5 мм.
Анізакідоз. Гельмінти в рибі анізокіди паразитують в кишечнику. У
більшості випадків виявляються в морській рибі. Заразитися можна при поїданні
слабосоленого продукту зокрема оселедця.
Лігулез. Захворювання викликає стрічковий черв'як. У довжину може
досягати одного метра. Викликає захворювання всіх внутрішніх органів.
Діоктофімоз. Гельмінти локалізуються в органах сечовидільної системи і
порушують її роботу.
Нанофиетоза. Викликають захворювання глисти трематоди невеликого
розміру. Дорослі особини живуть в тонкому відділі кишечника.
Існують рибні гельмінти, які становлять небезпеку тільки для них самих. В
організмі людини вони не знаходять сприятливих умов для розвитку і гинуть.
Це діплостомоз, філометроідоз, тріенофороз.
Симптоми, характерні для зараження глистами після вживання зараженої
риби.
 Гельмінти риб викликають порушення в роботі перистальтики, змінюють
мікрофлору, розвивається часті рідкі випорожнення.
 При ураженні слизової тонкого кишечника розвивається метеоризм, здуття.
 У процесі пересування гельмінтів по організму людина може відчувати біль
в м'язах і суглобах.
 Черви в процесі своєї життєдіяльності виділяють токсини, які стають
причинами алергічних реакцій. Від простої висипу до набряку Квінке. У крові у
людини підвищується кількість еозинофілів.
 Порушується сон, спостерігається скрегіт зубами уві сні і нічна слинотеча.

 З'їдений рибний продукт з гельмінтами може привести до запалення
дихальних шляхів. Може приєднатися кашель, астма, нежить, задишка.
Розвивається бронхіт, пневмонія.
 Знижується імунітет. Люди часто хворіють на простудні захворювання,
з'являється дисбактеріоз.
 Втрата апетиту та зниження ваги.
Якщо з'явився хоча б один з цих симптомів, можна пройти обстеження в
лабораторії Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ
«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» на виявлення глистів.
Ознаки, що вказують на те, що риба заражена глистами:
 риба м'яка на дотик (в нормі вона повинна бути пружною, а вм'ятини при
натисканні швидко виправлятися);
 зіниці каламутні, слизова очей суха, можуть бути чорні точки (очі здорової
риби ясні, опуклі);
 під лускою липка шкіра (здорова луска блищить, не настовбурчується і її
важко очистити);
 черевце роздуте, витягнуте;
 зябра можуть мати зеленуватий відтінок (в ідеалі вони повинні мати
рожевий відтінок);
 від продукту може виходити неприємний запах.
Для того, щоб убезпечити себе від зараження гельмінтами потрібно:
- Заморозити рибу, глисти гинуть в морозильній камері при температурі
нижче -25 градусів або при термічній обробці понад +100 градусів. Можна
зробити висновок, що якщо рибу заморозити або добре термічно обробити, вона
стає безпечною для здоров'я людини, і її їсти можна.
- Варити рибу потрібно не менше 35 хвилин, а жарити не менше 25 хвилин,
запікати близько 45 хвилин. Якщо риба великих розмірів, то рекомендовано
робити надрізи, щоб усередині м'ясо теж проварилося добре.
- В'ялити рибу рекомендовано протягом трьох тижнів, солити - два тижні.
Заморожувати при температурі нижче 25 градусів не менше доби.
- Не пробувати на смак сире м'ясо риби або фарш. Якщо було з'їдено рибне
м'ясо в сирому вигляді або погано провареному, потрібно терміново вжити
заходів, спрямованих на профілактику появи гельмінтів.
- Ніж і дошку, які були використані для оброблення продукту, необхідно
ретельно мити за допомогою миючих засобів та обдавати окропом.
Рибу потрібно купувати в магазинах, де продукція проходить ретельну
перевірку. Дотримання профілактичних заходів дозволить звести ризик зараження
глистами.
Фельдшер - лаборант мікробіологічної лабораторії
Рогатинського відділу Івано-Франківського
районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»
Руслана ДУДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь