Скільки води в організмі людини? Основні показники безпеки.
Вже довший час над Україною стоїть суха, спекотна погода. Ці спекотні дні вносять корективу в наш питний режим, потреба організму у воді різко зростає. Так для чого нам потрібна вода? Людина без води може прожити не більше 5-6 діб. Це так зване фізіологічне значення води. Організм дорослої людини
складається в середньому на 65 % з води. З віком її кількість
зменшується. Так, зародок людини містить 97 % води, організм
новонароджених - 77 %, у 50 річному віці кількість води в організмі
складає лише 60 %.
Основна маса води (70 %) зосереджена в середині клітин, а 30
% - це позаклітинна вода. Остання також розподілена в організмі не
однаково: менша (близько 7 %) - це кров і лімфа, більша - омиває
клітини. У різних органах і тканинах вміст води не однаковий: скелет
містить 20 %, м’язова тканина - 76, сполучна тканина - 80, плазма крові -
92, скловидне тіло ока - 99 % води. Добова потреба людини у воді складає 2,5-3,0 л. Вода в організм людини надходить з питвом і харчовими продуктами. Крім цього, у шлунок людини протягом доби надходить ще 6-7 л води: 3 л слини, 3 л шлункового та кишкового соку і біля 0,5 л жовчі. У стані спокою вода з організму людини виводиться через нирки з сечею - 1,5 л/добу, через легені у
вигляді водяної пари - приблизно 0,4 л, через кишки з калом - близько 0,2 л.
Ще 0,6 л води виділяється через пори шкіри, що пов’язано з терморегуляцією
організму. Таким чином, щодоби з організму людини в стані спокою
виводиться біля 3 л води. При важкій роботі, роботі в гарячих цехах, літом в
полі, патологічних станах, тощо виведення води може збільшуватися до 8-10 л.
За рік людина випиває близько 750 літрів води. Обмін речовин,
підтримання теплового балансу, виведення токсинів і продуктів розпаду – все
це здійснює вода. Отже, вода має бути в достатній кількості, задовільної якості,
безпечна в епідемічному значенні тому, що саме з якістю води за даними
Всесвітньої організації охорони здоров'я пов’язано 80 % захворювань людства і є причиною смерті щорічно 2,2 млн. чоловік
Безпека питної води в епідемічному відношенні
визначається показниками, що характеризують з достатньо високою
вірогідністю відсутність в ній небезпечних для здоров’я споживачів
(людей) бактерій, вірусів та інших біологічних включень.
Санітарно-мікробіологічний контроль якості питної води оцінюється по
- числу бактерій в 1 см 3 води( загальне мікробне число)
-числу бактерій групи кишкових паличок в 100 см 3 води,
-числу термостабільних кишкових паличок (E. Coli) в 100 см 3 води,
- числу ентерококів в 100 см 3 води.
Загальне бактеріальне обсіменіння води характеризується
числом бактерій (мікробним числом). Число бактерій - це кількість
колоній, що визначають при посіві 1 см 3 води на поживне середовище
після 24 год вирощування при температурі 37 С. У воді незабруднених і
добре обладнаних артезіанських свердловин число бактерій не
перевищує 10-30/см 3 , у воді незабруднених шахтних колодязів - 300-
400/см 3 , у воді порівняно чистих відкритих водоймищ - 1000-1500/см 3 , у
водогінній, добре очищеній і знезараженій воді - 100/см 3 .
При звичайному дослідженні води визначають у ній наявність
тільки тих мікроорганізмів, які є непрямими показниками можливого
забруднення води патогенними мікробами. Стандарт зазначає, що при
перевищенні ЗКФ додатково проводиться дослідження води на наявність
патогенних мікроорганізмів, числа коліфагів в 1 дм 3 вод. Наявність у воді
термостабільних кишкових паличок та/або ентерококів підтверджує
фекальну природу забруднення.
Вважається, що якщо у хлорованій воді, що містить вільний хлор,
відсутні кишкові палички, то в такій воді відсутні і активні патогенні
віруси. В таких випадках вірусологічне дослідження води не проводиться
і вода є безпечною для пиття.
За паразитологічними показниками вода не повинна містити
патогенних кишкових найпростіших (клітин, цист лямблій, криптоспорій),
а також в разі епідускладнень - дизентирійних амеб, балантидій, хламідій
та ін. Не допускається у питній воді також наявність клітин, яєць і личинок кишкових гельмінтів. Ці показники нормуються у 25 дм 3 питної води.
Провести якісні дослідження питної води, яку споживає саме Ваша
родина можна в мікробіологічній лабораторії Рогатинського відділу Івано- Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» за адресою м. Рогатин, вул. Галицька, 95
Завідувач мікробіологічної лабораторії
Рогатинського відділу ІФ районного відділу
ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»
Лариса Череповська