5 правил до безпечного харчування
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань,
які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострікишкові інфекції, викликані бактеріями чи вірусами, потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання
неякісної води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і
предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного
походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих
фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість,
підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах
звертайтеся до лікаря.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій
вживайте тільки ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до
безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді.
Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для
відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
5 кроків до безпечного харчування
1.Підтримуйте чистоту:
мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
мийте руки після відвідування туалету;
вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що
використовується для приготування їжі;
захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових
продуктів;
для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям,
зокрема ножами і обробними дошками;
зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між
сирими і готовими продуктами;
3. Ретельно готуйте їжу:
ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю,
яйця і морепродукти;
доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при
100оС;
сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим,
а не рожевим;
ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20
хв;
не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
використовуйте чисту або очищену воду;
обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій
стадії: від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до
споживача, відіграють важливу роль у запобіганні зараження їжі.
В.о. завідувача відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Микола НЕЇЖМАК