Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

5 правил до безпечного харчування

Дата: 25.08.2023 09:11
Кількість переглядів: 124

Фото без опису

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань,
які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострікишкові інфекції, викликані бактеріями чи вірусами, потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання
неякісної води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і
предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного
походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих
фруктах та овочах.  
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість,
підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах
звертайтеся до лікаря.  
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій
вживайте тільки ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до
безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді.
Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для
відпочинку пляжах і рекреаційних зонах. 
5 кроків до безпечного харчування
1.Підтримуйте чистоту:
 мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
 мийте руки після відвідування туалету;
 вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що
використовується для приготування їжі;
 захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
 2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
 відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових
продуктів;
 для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям,
зокрема ножами і обробними дошками;
 зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між
сирими і готовими продуктами;
3. Ретельно готуйте їжу:
 ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю,
яйця і морепродукти;
 доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при
100оС;
 сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим,
а не рожевим;
 ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
 не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20
хв;

 не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
 не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
 використовуйте чисту або очищену воду;
 обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
 ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
 не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій
стадії: від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до
споживача, відіграють важливу роль у запобіганні зараження їжі.
В.о. завідувача відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Микола НЕЇЖМАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь