Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Як захистити себе та своїх близьких від інфекційних хвороб

Дата: 31.07.2023 08:39
Кількість переглядів: 78

          Фото без опису

   У кінці 2022 року в Україні зафіксували спалах поліомієліту. Станом на середину квітня 2022 року, від захворювання постраждало більш ніж 20 дітей, у двох з них розвинувся параліч. Вірус поліомієліту продовжує циркулювати у навколишньому середовищі в Україні та становить небезпеку для нещеплених дітей. Також на початку 2023 року був зареєстрований спалах кору у закладах освіти у м. Тернопіль.

            Слід зазначити, що після перенесення деяких інфекційних захворювань, в організмі людини формується імунітет. В основному, це стосується хвороб з повітряно-крапельним механізмом передачі.

            Єдиним надійним способом запобігання розвитку таких захворювань є вакцинація – введення до організму ослаблених збудників, які не можуть викликати саме захворювання, але при цьому формують до нього стійкий імунітет.

            Відповідно до діючого законодавства, обов’язковими є щеплення, які занесені до Календаря профілактичних щеплень в Україні: проти туберкульозу, дифтерії, коклюшу, правця, поліомієліту, кору, паротиту, краснухи, гепатиту В і ХІБ-інфекції.

 Вакцинація від цих інфекцій проводиться в усіх закладах охорони здоров’я на території відповідальності Рогатинського відділення ІФ РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» це такі заклади як: КНП «Рогатинський ЦПМСД», КНП «Бурштинський міський ЦПМСД», КНП «Галицький ЦПМСД», КНП «ЦПМСД» Більшівцівської с/р. Імунізація від гепатиту та туберкульозу проводиться в пологових відділеннях КНМП «Рогатинська ЦРЛ», КНП «Бурштинська ЦМЛ».

Усі медичні працівники, які залучені до роботи з імунізації пройшли відповідну підготовку та мають сертифікати, що підтверджує право на проведення щеплень.

Рутинна вакцинація проводиться в пунктах щеплення при закладах охорони здоров’я.  В своїй діяльності пункти щеплення дотримуються вимог чинних нормативно-правових документів. Пункти обладнані відповідно до вимог санітарного паспорту. Всі пункти щеплення забезпечені холодильниками для зберігання імунобіологічних препаратів, термометрами для контролю холодового режиму (спостереження проводиться регулярно), є сумки-холодильники (з холодовими елементами), одноразові контейнери для безпечної утилізації шприців, укладки для надання екстреної невідкладної медичної допомоги. Пункти щеплення забезпечені бактерицидними опромінювачами для знезараження повітря (є графік роботи опромінювачів), а також  термометрами  для  визначення  температури повітря.  У кожному пункті наявні електронні технічні засоби(комп’ютери або ноутбуки).  Дані про кожне щеплення вносяться у єдину систему по Україні ЕССОЗ.

Зараз, з червня місяця 2023 року, триває «наздоганяюча кампанія» по вакцинації від кору, паротиту та краснухи дитячого населення. В Україні вакцинацію дітей для профілактики кору, паротиту та краснухи здійснюють двічі – у віці 12 місяців та 6 років комбінованою вакциною КПК. Для повного захисту від цих захворювань необхідно отримати дві дози вакцини. Якщо ваша дитина не отримала дві дози, їх можна отримати зараз, з інтервалом у 1 місяць, для забезпечення повного захисту. 

             Щоб уникнути хвороб, не зволікайте заходами їх профілактики, дбайте про себе та здоров’я дітей і оточуючих Вас людей.

Наполегливо радимо Вам провакцинувати своїх дітей.

 

Лікар-епідеміолог

Рогатинського відділу ІФ РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                       Людмила Коваленко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь