Отруйна дія нітратів. Ранні овочі
З приходом теплої пори року особливо хочеться посмакувати вітамінами,
яких дуже бракує нашому організму, тому ми йдемо до магазину або ринку, щоб
купити свіжих овочів або фруктів. Але все було б добре, якби не одне але –
нітрати, які містяться майже у всіх овочах. Нітрати – це солі азотної кислоти,
речовини, що містяться в ґрунті, воді, входять до складу рослин, є продуктами
обміну речовин в організмі людей та тварин.
У сільському господарстві нітрати широко використовуються як мінеральні
добрива – селітра, аміачна вода. Загрозу для людини становлять продукти
хімічного перетворення нітратів – це нітрити та нітрозаміни. При цьому в разі
нестачі вітамінів – антиоксидантів, нітрати в кишківнику перетворюються в
нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на
метгемоглобін. В результаті блокування гемоглобіну, до органів і тканин кисень
не переноситься, що призводить до їх кисневого голодування.
Рекордсменами за вмістом нітратів вважаються: листові овочі (салат,
кріп, петрушка), коренеплоди (редиска, редька, буряк, а також рання капуста).
Дещо менше нітратів накопичується в ранній картоплі, моркві, томатах та огірках, відносно мало в ріпчастій цибулі.
Звісно в ранніх овочах міститься більше нітратів, тому для зниження їх
вмісту, перед вживанням, радимо замочувати овочі в чистій воді не менше як на 1
годину, це зменшить вміст нітратів. Нітратні сполуки чудово знешкоджуються
лимонним соком, на його основі можна готувати заправки для салатів або
додавати його у воду для замочування овочів та фруктів. Відварюйте овочі у
великій кількості води, а одержаний відвар ні в якому разі не використовуйте в
харчових цілях. Приготовлені свіжі салати вживайте відразу, оскільки
перетворення менш шкідливих нітратів в більш шкідливі відбувається в процесі
окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.
Симптоми отруєння нітратами. Перші ознаки отруєння проявляються через
1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння починається з
нудоти, блювання та проносу. Спостерігається зниження артеріального тиску та
пульсу. Може проявитись виражена синюшність шкірних покривів та слизових
оболонок, сильний головний біль, потемніння в очах, порушення координації,
судоми. Особлива небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони
можуть спричинити загрозу переривання вагітності. При перших ознаках
отруєння в першу чергу промийте шлунок великою кількістю води і викличте
блювоту, прийміть сорбенти, які допоможуть вивести із організму отруйні
речовини, пийте як можна більше чистої негазованої води, якщо блювота та
діарея відсутні, прийміть проносні препарати, щоб токсини не всмоктувались в
організм. У разі погіршення стану викликайте швидку допомогу.
З метою профілактики отруєння нітратами, рекомендуємо вам:
o не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках;
o купуючи овочі та фрукти, поцікавтесь у продавця наявністю документів, що
засвідчують їх походження, безпечність та якість;
o майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього
розміру;
o не купуйте овочі та фрукти, які мають не натуральний вигляд (надзвичайно
яскравого забарвлення з відблиском або надмірно великого розміру).
Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів ви не зможете, бо
вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні лише у
надмірній кількості, тому, стежте за тим, що ви споживаєте та скільки. Будьте
здорові!