Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Причини та наслідки забруднення річок аміаком.

Дата: 11.05.2023 15:39
Кількість переглядів: 139

Фото без опису

Погіршення якості води і забруднення поверхневих і підземних джерел є актуальною проблемою сьогодення. Основні проблеми, що негативно впливають на якість води річок і озер, виникають в результаті невідповідного очищення побутових стічних вод, слабкого контролю за скиданням промислових стічних вод, втрати і руйнування водозбірних площ, нераціонального розміщення промислових підприємств, вирубка лісу та нераціональних методів ведення сільського господарства. Порушується природний баланс водних екосистем, і виникає загроза для живих прісноводних ресурсів.

   Основна небезпека полягає у перенасиченні води аміаком. Аміак – безбарвний газ, добре розчинний у воді, з характерним запахом, має токсичний вплив на водну флору і фауну. Особливу небезпеку аміак становить при взаємодії у воді з іншими хімічними елементами. Підвищення токсичності аміаку можуть спричиняти і різні екологічні чинники, зокрема рН і температура. Підвищена концентрація іонів амонію може бути використана в якості індикаторного показника, що відображає погіршення санітарного стану водного об'єкта, процесу забруднення поверхневих і підземних вод, в першу чергу побутовими і сільськогосподарськими стоками.

   Основним чином аміак потрапляє до водойм з очисних споруд стічних вод і відходів тваринного походження, забрудненого повітря і стоків сільськогосподарських угідь. За високої концентрації аміаку у воді він накопичується в тканинах і крові риб, таким чином призводить до їх загибелі. У водоймі аміак перешкоджає кисневому обміну. Розчинений аміак у воді вдихається і блокує гемоглобін, через що риба та інші живі організми, що перебувають в отруєному водному середовищі, можуть загинути.  Перевищення рівня аміаку у водоймі, призводить до екологічної нестабільності екосистеми в цілому, при витісненні азот-чутливих видів руйнуються функціональні зв’язки між усіма ланками екосистеми (рослинами, тваринами, мікроорганізмами), що призводить до порушення саморегуляція екосистеми.

   Екосистема здатна сама локалізувати проблему. Аміак добре розчиняється і переноситься водою. Тому його концентрація поступово вирівнюється. До тижня водою з річки забрудненою аміаком не варто користуватися. Рухома форма азоту досить швидко перетворюється навколишнім середовищем, тому тривалої небезпеки у техногенному плані від аміаку немає.

   Яким же чином уберегти себе від негативного впливу аміаку? На жаль, самостійно визначити рівень аміаку у воді неможливо, так само як і позбутися його. Допомогти можуть лише спеціалісти. До того ж аміак це лише одна з багатьох небезпек, які можуть чекати на Вас при вживанні забрудненої води, від яких може захистити лише вчасно проведений аналіз води.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь