На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу
радіаційного фону, який проводиться спільно з
фахівцями Івано-Франківської регіональної
державної лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів
природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний
радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати
радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання
(радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 28 квітня 2023
року становить 0,11 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За
вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль
радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 29,53-32,63 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 48,62-54,53 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби сухі (середній вміст Cs – 397,35-474,2 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- яєчні продукти (меланж) (середній вміст Cs – 2,65-2,80 Бк/кг (при нормі 100
Бк/кг), St – 2,08-3,53 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));
- яєчні порошок (середній вміст Cs – 4,68 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St –
5,16 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- активний протеїн (середній вміст Cs – 4,45 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St –
6,50 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));
- рибні продукти (середній вміст Cs – 2,45 Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг), St –
4,94 Бк/кг (при нормі 35 Бк/кг));
- м'ясо птиці (середній вміст Cs – 2,56-3,46 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St –
2,28-4,09 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
- вода питна (середній вміст Cs – 0,82-1,29 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), St – 0,31-
1,10 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,43-6,98 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг),
St – 3,09-4,19 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- кукурудза (середній вміст Cs – 3,47-6,25 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St –
3,04-3,21 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).