Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Лише 10% мешканців Івано-Франківської області зробили перший бустер від COVID-19

Дата: 21.04.2023 14:40
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

В умовах повномасштабної війни росії проти України кількість людей, які вакцинувалися від COVID-19, значно знизилася, хоча сам вірус та його наслідки не зникли. Станом на березень 2023 року за даними електронної системи охорони здоров’я в Україні вакциновано однією дозою близько 16,3 млн осіб, двома дозами близько 15,5 млн осіб, а першою бустерною дозою вакциновано лише близько 3,1 млн осіб. В Івано-Франківській області первинну вакцинацію зробили трохи більше 457 тисяч людей, з них лише 89 тисяч людей отримали перший бустер.

«Українці сьогодні відчувають низку різних загроз, як від російських атак, так і від тривалого стресу. На жаль, коронавірус також досі становить загрозу для суспільства, так як на Івано-Франківщині за весь період померло, від ускладнень COVID-19 - 3690 мешканців. Тож, нам всім варто подбати про своє здоров`я, хоча б там, де ми можемо його контролювати. Особливо це стосується старших людей з хронічними захворюваннями. Адже, у протистоянні з коронавірусом, єдиний спосіб себе убезпечити від ускладнень — це пройти повний курс щеплення та посилити його бустерними дозами. Вакцини є в наявності й доступні для використання у кабінетах профілактичних щеплень та під час виїзних вакцинальних сесій представників нашого Центру з партнерами», — розповів Савчук Руслан Миколайович, головний державний санітарний лікар Івано-Франківської області, генеральний директор Державної установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

☑️В Україні триває вакцинальна та інформаційна кампанії з протидії COVID-19, що ініційовані Міністерством охорони здоров`я спільно з Центром громадського здоров'я МОЗ України. У межах інформаційної кампанії у 10 регіонах відбудуться семінари для лікарів про вакцинацію в умовах війни та пандемії COVID-19, а також «Здорова прогулянка» на відкритому повітрі для мешканців областей та внутрішньо переміщених осіб. Під час події люди можуть навчитися скандинавській ходьбі, отримати інформацію як турбуватися про власне здоров'я, взяти участь у конкурсах та отримати подарунки за участь. В Івано-Франківську «Здорова прогулянка» відбудеться завтра, 22 квітня, на Вічевому Майдані з 13:00 до 17:00.

«Станом на сьогодні в Івано-Франківській області понад дві сотні хворих на СOVID-19 перебуває на стаціонарному лікуванні, четверта частина з яких потребує додаткової подачі кисню. Для того, щоб зменшити кількість нових виявлених випадків ковіду, варто вакцинуватись. Рекордна кількість щеплень у 2022 році була більше ніж 60 тис в місяць. А сьогодні ця кількість коливається від 1 тис до 1,5-2 тисяч на тиждень», - зазначив Дмитренко Ігор Анатолійович, директор департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

В Івано-Франківській області доступні всі наявні в Україні вакцини — це вакцини Pfizer, Janssen та СoronaVac. Вакцинуватися можна у найближчому пункті щеплення, які працюють на базі ЦПМСД. Знайти адреси пунктів щеплення від COVID-19 можна за посиланням.

«Імунопрофілактика вакцинокерованих інфекційних захворювань залишається єдиним ефективним методом попередження поширення небезпечних інфекцій, захистом від їх ускладнень та смертності населення. Свідченням цього є пандемія SARS-CoV-2, в якій ми живемо вже більше трьох років. Статистичні дані: за 2020 рік на COVІD-19 захворіло 14 503 жителі Івано-Франківської МТГ, з яких близько 2% померло, за 2021 рік захворіло 18 794 особи, з яких близько 3% померло, за 2022 рік захворіло 11 514 осіб, померло близько 1%, за І квартал 2023 року захворіло 1 350 осіб, померло 8, що становить 0,5% від всіх захворівших.

Вакцинальна кампанія проти COVІD-19 розпочата в березні 2021 року досягла свого піку у 2022 році, як результат – зменшення кількості хворих та легший перебіг коронавірусної хвороби. Лише медпрацівниками закладів охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради проведено 148 013 вакцинацій, з них двома дозами щеплено 63 370 осіб, що становить 22% від всього населення Івано-Франківської МТГ. Отже, можна впевнено сказати: «ВАКЦИНАЦІЯ РЯТУЄ ЖИТТТЯ!» - зазначила начальниця відділу охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Вацеба Алла Григорівна.

«Вакцинація не гарантує того, що ви не захворієте на COVID-19. Але вже давно доведено, що щеплення значно полегшує перебіг захворювання та знижує ризик виникнення ускладнень. Навіть якщо ви перехворіли на COVID-19, вам варто пройти вакцинацію та забезпечити собі кращий імунітет від наступних можливих інфекцій, зумовлених новими штамами вірусу», – розповіла Ярина Романишин, лікарка-імунолог, дитяча лікарка-алерголог, регіональна тренерка ВООЗ з вакцинації від COVID-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь