Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Що таке алергія

Дата: 20.04.2023 19:10
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

Алергія – патологічна реакція імунної системи, пов'язана з підвищеною чутливістю до деяких речовин – алергенів. Для того щоб алергія виникла, мало тільки зіткнутися з її провокатором в навколишньому середовищі. В організмі повинна бути висока чутливість до цього провокатора, який в подальшому і буде алергеном: харчовий продукт, шерсть тварин, пил, квіти та інше. 

При контакті з алергеном організм виробляє специфічні антитіла (IgE). Вони знаходяться на поверхні запальних клітин, які, у свою чергу, зустрічаються на слизовій оболонці дихальних шляхів, крові. Коли трапляється повторна зустріч алергену і антитіл, відбувається реакція, яка провокує розвиток нежиті, закладеності носа, чхання, кашлю, почервоніння очей, проблем з диханням. За часом алергія може відбуватися протягом декількох хвилин, а може розтягнутися на кілька днів або тижнів.

Алергени можуть потрапляти в організм ззовні, їх називають екзоаллергенам. Ті, які виробляються самим організмом, називають ендоаллергенами або аутоімунними алергенами.

Існують фактори, які є провокаторами початку алергічної реакції:  

1. Несприятлива екологічна ситуація в регіоні проживання;

2. Часті стресові ситуації;

3.  Безконтрольне надлишкове приймання лікарських препаратів;

4.  Наявність в приміщенні великої кількості побутових алергенів: килимів,м'яких   іграшок, на яких збирається пил, квітучих рослин;

5.  Безладне та нераціональне харчування;

6.  Порушення харчування матері під час вагітності;

7.  Раннє переведення малюка на штучне вигодовування;

8.  Паразитарні захворювання тварини;

9. Робота на шкідливому підприємстві.

Симптоми алергії:

▪ Почервоніння очей, сльозоточивість. Подразнення слизової оболонки ока – один з найбільш частих симптомів алергії. Очі сверблять, сильно червоніють, і ця симптоматика може тривати до декількох тижнів.

▪ Кашель. При алергії він сухий, ніби дряпає горло, настільки сильний, що може провокувати блювоту. Пов'язано це з набряком дихальних шляхів, їх звуженням.

▪ Задишка. Складнощі з вдихом і видихом дуже часте явище при алергії. Мають вони ту ж природу, що і кашель, дихання супроводжується свистом.

▪ Почервоніння на шкірі, висипання, подразнення. Подразнення шкірних покривів, висип, свербіж характерні для контактної алергії. Можуть проявлятися у вигляді набряків на обличчі та інших частинах тіла.

За лікарською допомогою необхідно звернутися, якщо алергічна реакція трапилася вперше. Правильно призначена терапія, виходячи з анамнезу хворого, допоможе ефективно справлятися з симптомами.

Консультація лікаря необхідна також, якщо напад алергії стався у дітей. В даному випадку категорично заборонено займатися самолікуванням та самостійним визначенням дозування лікарських засобів, оскільки безрецептурні препарати, обрані за чиєюсь рекомендацією, можуть нашкодити малюкові, а лікувати його надалі буде складніше. Крім того, алерголог в ході консультації дасть рекомендації по харчуванню, розповість, які продукти мають високі алергічні властивості, а також проконсультує щодо подальшої організації побуту, щоб виключити повторну реакцію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь