На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу
радіаційного фону, який проводиться спільно з
фахівцями Івано-Франківської регіональної
державної лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів
природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний
радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати
радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання
(радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 24 березня
2023 року становить 0,10 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За
вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль
радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 27,46-31,17 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 36,68-57,31 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби сухі (середній вміст Cs – 658,43 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- молочні продукти (середній вміст Cs – 2,37-3,96 Бк/кг (при нормі 100-200
Бк/кг), St – 1,11-3,56 Бк/кг (при нормі 20-100 Бк/кг));
- яєчні продукти (середній вміст Cs – 2,44-10,88 Бк/кг (при нормі 400
Бк/кг), St – 2,65-9,90 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- вода центрального постачання (середній вміст Cs – 1,35-1,84 Бк/кг (при
нормі 2 Бк/кг), St – 0,57-0,91 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,35-5,77 Бк/кг (при нормі 200
Бк/кг), St – 2,64-4,41 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).