Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Чому суху траву не варто палити та як це впливає на природу.

Дата: 06.03.2023 10:43
Кількість переглядів: 175

Фото без опису

Чому суху траву не варто палити та як це впливає на природу?

Щороку навесні й восени селяни із дбайливою ретельністю спалюють суху траву.

У ДСНС попереджають, що через спалювання трави може спалахнути небезпечна пожежа. У вогні можуть загинути дрібні тварини.

Екологи стверджують, що це забруднює атмосферу і псує родючий шар ґрунту. Варто знати, що при спалюванні сухої рослинності, особливо торішньої та її залишків, гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (плазуни, земноводні, комахи та їхні личинки тощо), знищується насіння, пошкоджуються кора та гілки рослин, які ростуть поруч з місцем спалювання, знижується родючість ґрунту.

Спалювання сухої рослинності також призводить до некерованих надзвичайних ситуацій, виникає небезпека лісових пожеж, що можуть призвести до займання будинків, господарств та іншого майна.

У воєнний час спалювання сухої рослинності буде розцінюватися як диверсійна робота, за яку передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. 

Нагадаємо : 

Кодекс України про адміністративні правопорушення

Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища,  передбачають накладання штрафу на:

- громадян від ста вісімдесяти (3060 грн.) до трьохсот шістдесяти (6120 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- посадових осіб - від дев’ятисот (15300 грн.) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь