Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

СКОРО СВЯТА!

Дата: 29.12.2022 15:38
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

Не так багато часу залишилось до одного з найбільших релігійних свят –
Різдва Христового. Одним із важливих моментів у передсвяткових клопотах є
придбання продуктів та приготування з них смачних страв. Ця робота є, можливо,
найбільш відповідальною. Причина криється у тому, що неякісні продукти,
порушення умов приготування та зберігання їжі можуть спричинити виникнення
різноманітних кишкових інфекційних захворювань або харчових отруєнь людей.
Продукти, особливо готові страви, подобається споживати не тільки нам,
але й хвороботворним мікроорганізмам – бактеріям, вірусам. Потрапляючи тим, чи
іншим шляхом, мікроби знаходять поживне середовище, розмножуються та
виділяють продукти своєї життєдіяльності (токсини), викликаючи такі важкі
хвороби, як сальмонельоз, дизентерія, вірусні захворювання, у тому числі гепатит
А, та багато інших. І щоб святкування не перетворилось у неприємність слід
дотримуватись деяких санітарно-гігієнічних вимог, які не потребують додаткових
коштів, але допоможуть зберегти здоров’я Вам та Вашим близьким. Насамперед,
вибирайте якісну сировину для приготування страв, яку доцільно купувати в
магазинах, а не на стихійних ринках, де не можливо перевірити її якість, умови
транспортування та зберігання.
Однак, ціни тут нижчі, і ми інколи ігноруємо якістю в обмін на
зекономлені декілька гривень, наражаючись на небезпеку. У магазинах маємо
повне право вимагати, а продавець зобов’язаний на нашу вимогу надати
документи, що засвідчують якість і безпечність будь-якого товару. При
приготуванні їжі дотримуйтесь правил гігієни та технології приготування страв.
Підтримуйте у чистоті приміщення, у першу чергу ті, де буде готуватись їжа, а
також обладнання, що буде використовуватись – посуд, столи, стільниці,
розділочні дошки, ножі і інше. Часто мийте руки, особливо коли торкаємось ними
сирої продукції а потім готових чи напівготових страв. Для приготування
використовуйте тільки чисту воду та якісну сировину. Необхідно слідкувати, щоб
сировина не контактувала з готовими стравами.
Важливим фактором, що допоможе знищити збудників кишкових хворіб,
являється тривалість та належна температура при тепловій обробці продукції під-
час приготуваня. Зберігати готову їжу необхідно при низьких температурах у
холодильнику, оптимальною буде + 2-6 градусів. Практично усі готові страви не
можна зберігати «про запас» і протягом тривалого часу – максимально до трьох
днів.
Особливо слід звернути увагу на швидкопсуючі продукти, такі як
холодець, зельц, кров’янка, паштети, сальцисони, кремові вироби – зберігати їх
можна не більше двох діб і виключно у холодильнику, подавати на стіл
безпосередньо під-час гостини. Салати необхідно готувати і заправляти перед
подачею на стіл. Доцільно утриматись від заправляння їх майонезом або
сметаною, а використовувати олію, особливо, якщо висока температура повітря.
Ці прості правила стосуються не лише святкових днів, їх варто
дотримуватись щоденно. Не варто забувати, що безпека продуктів, а відтак і
здоров’я, залежить від нас.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь