СКОРО СВЯТА!
Не так багато часу залишилось до одного з найбільших релігійних свят –
Різдва Христового. Одним із важливих моментів у передсвяткових клопотах є
придбання продуктів та приготування з них смачних страв. Ця робота є, можливо,
найбільш відповідальною. Причина криється у тому, що неякісні продукти,
порушення умов приготування та зберігання їжі можуть спричинити виникнення
різноманітних кишкових інфекційних захворювань або харчових отруєнь людей.
Продукти, особливо готові страви, подобається споживати не тільки нам,
але й хвороботворним мікроорганізмам – бактеріям, вірусам. Потрапляючи тим, чи
іншим шляхом, мікроби знаходять поживне середовище, розмножуються та
виділяють продукти своєї життєдіяльності (токсини), викликаючи такі важкі
хвороби, як сальмонельоз, дизентерія, вірусні захворювання, у тому числі гепатит
А, та багато інших. І щоб святкування не перетворилось у неприємність слід
дотримуватись деяких санітарно-гігієнічних вимог, які не потребують додаткових
коштів, але допоможуть зберегти здоров’я Вам та Вашим близьким. Насамперед,
вибирайте якісну сировину для приготування страв, яку доцільно купувати в
магазинах, а не на стихійних ринках, де не можливо перевірити її якість, умови
транспортування та зберігання.
Однак, ціни тут нижчі, і ми інколи ігноруємо якістю в обмін на
зекономлені декілька гривень, наражаючись на небезпеку. У магазинах маємо
повне право вимагати, а продавець зобов’язаний на нашу вимогу надати
документи, що засвідчують якість і безпечність будь-якого товару. При
приготуванні їжі дотримуйтесь правил гігієни та технології приготування страв.
Підтримуйте у чистоті приміщення, у першу чергу ті, де буде готуватись їжа, а
також обладнання, що буде використовуватись – посуд, столи, стільниці,
розділочні дошки, ножі і інше. Часто мийте руки, особливо коли торкаємось ними
сирої продукції а потім готових чи напівготових страв. Для приготування
використовуйте тільки чисту воду та якісну сировину. Необхідно слідкувати, щоб
сировина не контактувала з готовими стравами.
Важливим фактором, що допоможе знищити збудників кишкових хворіб,
являється тривалість та належна температура при тепловій обробці продукції під-
час приготуваня. Зберігати готову їжу необхідно при низьких температурах у
холодильнику, оптимальною буде + 2-6 градусів. Практично усі готові страви не
можна зберігати «про запас» і протягом тривалого часу – максимально до трьох
днів.
Особливо слід звернути увагу на швидкопсуючі продукти, такі як
холодець, зельц, кров’янка, паштети, сальцисони, кремові вироби – зберігати їх
можна не більше двох діб і виключно у холодильнику, подавати на стіл
безпосередньо під-час гостини. Салати необхідно готувати і заправляти перед
подачею на стіл. Доцільно утриматись від заправляння їх майонезом або
сметаною, а використовувати олію, особливо, якщо висока температура повітря.
Ці прості правила стосуються не лише святкових днів, їх варто
дотримуватись щоденно. Не варто забувати, що безпека продуктів, а відтак і
здоров’я, залежить від нас.