Цінність фруктів для здоров’я людини
Цінність фруктів для здоров’я людини
Вживання фруктів і ягід допомагає зберегти здоров'я, зміцнює імунітет, підтримує життєвий тонус. Вони повинні постійно бути в нашомураціоні.
У холодну пору року так хочеться загорнутисяв ковдру і пити гарячий чай. Але в чаї вітамінів і мінералів для організму замало! А ось фруктидобре підійдуть для бадьорості та здоров'я.
Фрукти і ягоди — це ті продукти, які маютьрепутацію корисних для збереження здоров'я і профілактики захворювань. Щодо їхньоїпоживної цінності, мабуть не треба нікогопереконувати: фрукти є джерелом цінних і необхідних для нормального функціонуванняорганізму компонентів, таких як: вітаміни, мінерали, флавоноїди, фітоестрогени, біологічноактивні речовини антиоксидантної та інших видівдії, легко засвоювані вуглеводи й органічнікислоти. Також містять багато води. Більшість ізних низькокалорійні, хоча є й такі, енергетичнацінність яких досить значна — особливо сухофрукти.
Ще одним важливим аргументом на користьвживання фруктів є той факт, що вони, поряд іззерновими продуктами, є основним джереломхарчових волокон (клітковини). Нерозчинніфракції клітковини позитивно впливають на моторику кишківника. Розчинні фракціїклітковини, своєю чергою, впливають на зниження рівня холестерину в організмі людини і знижують постпрандіальний (післяприймання їжі) рівень цукру в крові. Крім того, клітковина забезпечує відчуття ситості.
З іншого боку, зверніть увагу на те, що фруктимістять велику кількість простих цукрів, включноз фруктозою (фруктовий цукор). Саме цей цукор є важливим аргументом на користь того, щобфрукти не їсти в другій половині дня, особливо ввечері.
Вживання фруктів і ягід допомагає зберегтиздоров'я, зміцнює імунітет, підтримує життєвийтонус.
Однак слід знайти для них відповідний час. Фрукти — це добре, але це їжа для першоїполовини дня. Звісно, незначна кількість їх ввечері не призведе до різкого збільшення ваги. Як і у випадку з будь-яким іншим продуктом. Тут основна шкода в регулярному вживанніфруктових десертів увечері.
Близько 300 грамів ягід і фруктів — стількирекомендовано з'їдати дорослій людині без шкодидля здоров'я і фігури. Можна — різних, і робитице щодня.
Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу ІФ РВ
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Наталія Николишин