Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Користь вітамінів для організму

Дата: 18.11.2022 13:43
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

В осінньо-зимовий період, через ослаблений імунітет, ми стаємо дуже
вразливі до різних хвороб. У цей період, щоб зміцнити свій імунітет, нашому
організму потрібно більше вітамінів.
ВІТАМІНИ С І Е
Ці вітаміни працюють в організмі як антиоксиданти, боруться з
інфекціями
Вітамін С містять: грейпфрут, ківі, гранат, виноград, буряк,
брюссельська капуста, червоний перець, імбир, квашена капуста, солоні
помідори, журавлина, брусниця.
Вітамін Е міститься в авокадо, брокколі, насінні соняшника, мигдалі,
фундуку, арахісі, олії.
Вітамін С, будучи потужним антиоксидантом, нейтралізує вільні
радикали і бере участь у виробленні колагену, необхідного для здоров'я
кісток, зубів і кровоносних судин. Цей вітамін міститься в багатьох
продуктах, не лише в екзотичних фруктах і свіжих овочах, але і в соліннях і
навіть прянощах, тому збагатити ним зимовий раціон особливих труднощів
не складе.
Подібними з вітаміном С та його функціями, є вітамін Е, який також є
антиоксидантом і запобігає руйнуванню клітин під впливом вільних
радикалів. Його рекомендують як для підвищення імунітету, так і для
сповільнення розвитку хронічних захворювань. Оскільки вітамін Е є
жиророзчинним, то він міститься переважно в оліях і горіхах - їх можна
вживати незалежно від сезону.
ВІТАМІН D
Цей вітамін сприяє засвоєнню кальцію організмом і, відповідно,
зміцненню кісткової системи.
Вітамін D містить: шпинат, білокачанна капуста, лосось, тунець, молоко,
сир, яловича печінка, яєчні жовтки.
Природний шлях насичення вітаміном D - це сонячне світло. В організмі
кожного з нас є клітини-рецептори, які під дією ультрафіолету, виробляють
цей вітамін і накопичують його. Восени і взимку, сонця мало, і тому виникає
нестача вітаміну D, бо майже весь час ми проводимо в приміщеннях. 
ВІТАМІН А 
Дозволяє лейкоцитам ефективніше боротись з інфекціями.
Вітамін А міститься у моркві, солодкій картоплі, шпинаті, броколі,
капусті Кале, гарбузах та інших  овочах, які мають темні зелені листочки.
Це натуральний антиоксидант, який допомагає боротись з раковими
клітинами, стимулює вироблення кров'яних тілець та антитіл, які захищають
тіло від інфекцій.
ВІТАМІНИ ГРУПИ В
Це цілий комплекс вітамінів, які перетворюють їжу в енергію,
посилюють захисні функції організму і сприяють зміцненню імунітету. 
Для підтримки імунітету важливими є вітамін В6, В1 і В2. 

Вітамін B6 бере участь у процесах метаболізму, збереженні функцій
мозку і печінки. Він міститься в хурмі, винограді, бананах, фенхелі, м'ясі
курки та індички, сирі, цільнозернових злаках.
Вітаміни В1 і В2 містяться у яйцях, молоці, гов’яжій печінці, горосі,
квасолі, дріжджах, ростках пшениці, сирі, соєвому маслі, свинині, імбирі,
гранаті.
Вітамін В2 відіграє важливу роль в енергетичному обміні: перетворює
вуглеводи і жири в енергію і покращує стан шкіри.
ВІТАМІН F
Вітамін F має антиалергічну дію. Він бере участь в синтезі жирів
(особливо насичених), а також в метаболізмі холестерину. Міститься в
риб’ячому жирі, оливковому маслі, сухофруктах.
ВІТАМІН Н
Вітамін Н називають ще мікровітаміном, адже він необхідний організму
в малих кількостях. Він відноситься до водорозчинних, має відносну
стійкість до впливу високих температур і кисню. Руйнується при тривалому
кип'ятінні і під впливом світла. Міститься в грибах, шоколаді, молоці,
горіхах, яєчному жовтку.
ВІТАМІН К
Вітамін К є жиророзчинним вітаміном, який бере участь в процесі
згортання крові. Крім того, він впливає на засвоюваність кальцію, тому
необхідний для здоров'я кісток. Міститься в морській капусті, зеленому чаї,
шпинаті, ріпчастій цибулі, чечевиці.
Крім того, щоб захисні сили організму працювали на повну потужність,
ваш раціон має бути збалансованим. 
По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід
і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. 
По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. 
По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю.
І в цілому, харчування повинно бути – збалансованим, повноцінним і
раціональним, з необхідною кількістю вітамінів, адже це важливо для
організму кожного із нас.
Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»
Богданна Демська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь