Користь вітамінів для організму
В осінньо-зимовий період, через ослаблений імунітет, ми стаємо дуже
вразливі до різних хвороб. У цей період, щоб зміцнити свій імунітет, нашому
організму потрібно більше вітамінів.
ВІТАМІНИ С І Е
Ці вітаміни працюють в організмі як антиоксиданти, боруться з
інфекціями
Вітамін С містять: грейпфрут, ківі, гранат, виноград, буряк,
брюссельська капуста, червоний перець, імбир, квашена капуста, солоні
помідори, журавлина, брусниця.
Вітамін Е міститься в авокадо, брокколі, насінні соняшника, мигдалі,
фундуку, арахісі, олії.
Вітамін С, будучи потужним антиоксидантом, нейтралізує вільні
радикали і бере участь у виробленні колагену, необхідного для здоров'я
кісток, зубів і кровоносних судин. Цей вітамін міститься в багатьох
продуктах, не лише в екзотичних фруктах і свіжих овочах, але і в соліннях і
навіть прянощах, тому збагатити ним зимовий раціон особливих труднощів
не складе.
Подібними з вітаміном С та його функціями, є вітамін Е, який також є
антиоксидантом і запобігає руйнуванню клітин під впливом вільних
радикалів. Його рекомендують як для підвищення імунітету, так і для
сповільнення розвитку хронічних захворювань. Оскільки вітамін Е є
жиророзчинним, то він міститься переважно в оліях і горіхах - їх можна
вживати незалежно від сезону.
ВІТАМІН D
Цей вітамін сприяє засвоєнню кальцію організмом і, відповідно,
зміцненню кісткової системи.
Вітамін D містить: шпинат, білокачанна капуста, лосось, тунець, молоко,
сир, яловича печінка, яєчні жовтки.
Природний шлях насичення вітаміном D - це сонячне світло. В організмі
кожного з нас є клітини-рецептори, які під дією ультрафіолету, виробляють
цей вітамін і накопичують його. Восени і взимку, сонця мало, і тому виникає
нестача вітаміну D, бо майже весь час ми проводимо в приміщеннях.
ВІТАМІН А
Дозволяє лейкоцитам ефективніше боротись з інфекціями.
Вітамін А міститься у моркві, солодкій картоплі, шпинаті, броколі,
капусті Кале, гарбузах та інших овочах, які мають темні зелені листочки.
Це натуральний антиоксидант, який допомагає боротись з раковими
клітинами, стимулює вироблення кров'яних тілець та антитіл, які захищають
тіло від інфекцій.
ВІТАМІНИ ГРУПИ В
Це цілий комплекс вітамінів, які перетворюють їжу в енергію,
посилюють захисні функції організму і сприяють зміцненню імунітету.
Для підтримки імунітету важливими є вітамін В6, В1 і В2.
Вітамін B6 бере участь у процесах метаболізму, збереженні функцій
мозку і печінки. Він міститься в хурмі, винограді, бананах, фенхелі, м'ясі
курки та індички, сирі, цільнозернових злаках.
Вітаміни В1 і В2 містяться у яйцях, молоці, гов’яжій печінці, горосі,
квасолі, дріжджах, ростках пшениці, сирі, соєвому маслі, свинині, імбирі,
гранаті.
Вітамін В2 відіграє важливу роль в енергетичному обміні: перетворює
вуглеводи і жири в енергію і покращує стан шкіри.
ВІТАМІН F
Вітамін F має антиалергічну дію. Він бере участь в синтезі жирів
(особливо насичених), а також в метаболізмі холестерину. Міститься в
риб’ячому жирі, оливковому маслі, сухофруктах.
ВІТАМІН Н
Вітамін Н називають ще мікровітаміном, адже він необхідний організму
в малих кількостях. Він відноситься до водорозчинних, має відносну
стійкість до впливу високих температур і кисню. Руйнується при тривалому
кип'ятінні і під впливом світла. Міститься в грибах, шоколаді, молоці,
горіхах, яєчному жовтку.
ВІТАМІН К
Вітамін К є жиророзчинним вітаміном, який бере участь в процесі
згортання крові. Крім того, він впливає на засвоюваність кальцію, тому
необхідний для здоров'я кісток. Міститься в морській капусті, зеленому чаї,
шпинаті, ріпчастій цибулі, чечевиці.
Крім того, щоб захисні сили організму працювали на повну потужність,
ваш раціон має бути збалансованим.
По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід
і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле.
По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів.
По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю.
І в цілому, харчування повинно бути – збалансованим, повноцінним і
раціональним, з необхідною кількістю вітамінів, адже це важливо для
організму кожного із нас.
Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»
Богданна Демська