На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону,
який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської
регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби,
в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних
фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний
фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-
випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 04
листопада 2022 року становить 0,13 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.).
За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-
Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у
харчових продуктах:
? на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 28,84-32,02 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 52,16-56,44 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби свіжі (середній вміст Cs – 114,23-163,82 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
- гриби сухі (середній вміст Cs – 614,73-676,53 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг));
- ягоди дикорослі (середній вміст Cs – 85,44-144,58 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг)).
? на промисловому виробництві харчових продуктів:
- м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs – 2,97-3,21 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St
– 2,51-3,30 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- овочі (середній вміст Cs – 2,19-11,21 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), St 0,11-2,39 – Бк/кг
(при нормі 10 Бк/кг));
- соя (середній вміст Cs – 3,86-6,24 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,67-3,93 Бк/кг (при
нормі 20 Бк/кг));
- соняшник (середній вміст Cs – 6,44-12,26 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 3,17-3,39
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- кукурудза (середній вміст Cs – 4,49-8,41 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,93-3,02
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).