На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного
фону, який проводиться спільно з фахівцями
Регіональної державної лабораторії
Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області,
в місті Івано-Франківську перевищень рівнів
природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань природного
радіаційного фону на Прикарпатті можна визнати як
радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання
(радіаційний фон) на території м. Івано-Франківська станом на 21 жовтня 2022
року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год. ). За
вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби
Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль
радіологічних показників у харчових продуктах:
? на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 31,1-32,018 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 50,52-55,48 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби свіжі (середній вміст Cs – 106,81-174,53 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
- гриби сухі (середній вміст Cs – 521,81-594,49 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).
? на промисловому виробництві харчових продуктів:
- м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs – 3,28-3,34 Бк/кг (при нормі 200
Бк/кг), St – 3,94-4,03 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- овочі (середній вміст Cs – 3,52-4,87 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг), St 2,03-2,58 –
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- соя (середній вміст Cs – 4,20-15,17 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 4,48-4,74
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- соняшник (середній вміст Cs – 4,76-5,04 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 3,93-
4,13 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- гриби сухі (середній вміст Cs – 26,90 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг), St – 5,56
Бк/кг (при нормі 250 Бк/кг)).