Гриби – прихована небезпека
Кожного року, із настанням грибного сезону створюється напружена
епідемічна ситуація щодо отруєнь грибами. На щастя, випадків отруєнь грибами в
Рогатинській та Галицькій територіальних громадах на протязі біжучого 2022р. не
було.
Отруїтися грибами можна тоді, коли ви збираєте малознайомі або зовсім
незнайомі гриби та коли проводите недостатню їх термічну обробку в процесі
приготування. При зборі грибів будьте особливо обережні, бо серед зібраних
грибів можуть опинитися малоїстивні і навіть сильно отруйні. Особливо
небезпечні сироїжки (голубінки), під які дуже часто маскуються одні із
найотруйніших грибів - бліда поганка, яка на ранній стадії розвитку практично не
відрізняється від їстівних грибів. До найбільш небезпечних отруйних грибів
належать мухомори: зелений ( бліда поганка), білий вонючий, білий, пантерний та
червоний, що можуть викликати отруєння із смертельним результатом.
Спостерігається отруєння від вживання маслюків, козарів, опеньок. Іноді
їстівні гриби стають причиною отруєння, а це буває тоді, коли збирають і
вживають старі гриби, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать
до продуктів, що швидко псуються, тому їх потрібно переробляти в день збору.
Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний
термін зберігання не повинен перевищувати 24 год., при температурі не вище 10 0
С.
Отруєння грибами проявляється по різному, а це залежить від того, який
гриб спричинив отруєння. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому
у харчовому раціоні їх не рекомендовано використовувати.
Щоб уникнути трагедії та розладів вашого здоров’я, необхідно
дотримуватись таких правил:
- ніколи не беріть сумнівних грибів;
- переробляйте гриби в день їх збору, або не пізніше ранку наступного дня
(при умові зберігання в холодильнику, при температурі не вище 10 0 С);
- дотримуйтесь відповідної технології приготування страв із грибів, піддаючи
їх тривалій термічній обробці;
- не збирайте грибів уздовж проїжджих шляхів, біля сміттєзвалищ, бо вони
можуть містити небезпечні , або отруйні речовини (солі важких металів,
хімічні сполуки мазуту, тощо).