ТАКИЙ НЕОБХІДНИЙ ЙОД
За даними ВООЗ немає країни, де б не зустрічалися регіони з вираженим
дефіцитом йоду в грунті, воді, повітрі, продуктах харчування. Івано-Франківська
область також належить до територій з низьким вмістом йоду, що призводить до
проблем функціонування щитовидної залози. Йододефіцитні захворювання найбільш
поширені на земній кулі серед недуг неінфекційної природи.
Частими причинами, які призводять до формування йодного дефіциту є
недостатнє надходження цього мікроелемента в організм, внаслідок низького вмісту
його в продуктах харчування; та порушення всмоктування у шлунково-кишковому
тракті та засвоєння щитовидною залозою.
Йод необхідний для нормального росту і розвитку людини і тварини.
Розрізняють продукти з високим ( морська риба, морська капуста, м'ясо, молоко,
яйця) і низьким (рослинна їжа) його вмістом.
Вологість, незадовільна вентиляція, підвищена температура у приміщеннях,
для зберігання продуктів, призводить до втрат 64% йоду.
Йодована сіль – це найдієвіший, найдешевший спосіб захистити себе і свою
родину від йододефіциту. Але слід пам’ятати, що йод з такої солі може
випаровуватися, він присутній в її складі лише близько 4-х місяців. Тому, купуючи
йодовану сіль, обов’язково слід звертати увагу на дату її виготовлення та терміни
зберігання: чим свіжіша сіль, тим більше міститься в ній йоду. Добова потреба
організму людини в йоді складає 100-200 мкг.
Важливо знати: при багаторазовому заморожуванні і розморожуванні м’яса і
риби з водною фракцією зменшується коефіцієнт сполук йоду; при випіканні хліба
втрати йоду досягають 84%, при кип’ятінні молока – 26%, варінні круп і бобових –
47-64%, овочів – 28-62%, м’яса – 48%; при термічній обробці риби (смаженні, варінні)
– 35-74% від його первинної кількості. Йодовану сіль використовують не в процесі
приготування їжі, а в самому кінці приготування або безпосередньо перед вживанням.
Існує три види йодної профілактики:
Індивідуальна – це споживання продуктів із підвищеним вмістом йоду, а
також лікарських препаратів, що забезпечують фізіологічну кількість йоду.
Групова передбачає призначення препаратів йоду під контролем спеціалістів
у групах найбільшого розвитку йододефіцитної залежності. Здійснюється шляхом
регулярного тривалого приймання медикаментозних препаратів, що містять
фізіологічну дозу йоду.
Масова вважається найефективнішим та найекономнішим методом і
досягається шляхом додавання солей йоду до найуживаніших продуктів харчування
(кухонної солі, хліба, води) та розрахована на всіх мешканців певного ендемічного
регіону.
Основою профілактики захворювань, зумовлених йодною недостатністю, є
забезпечення населення продуктами, збагаченими йодом. Адже це так необхідно для
збереження здоров’я населення регіону!