Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

ТАКИЙ НЕОБХІДНИЙ ЙОД

Дата: 18.10.2022 14:06
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

За даними ВООЗ немає країни, де б не зустрічалися регіони з вираженим
дефіцитом йоду в грунті, воді, повітрі, продуктах харчування. Івано-Франківська
область також належить до територій з низьким вмістом йоду, що призводить до
проблем функціонування щитовидної залози. Йододефіцитні захворювання найбільш
поширені на земній кулі серед недуг неінфекційної природи.
Частими причинами, які призводять до формування йодного дефіциту є
недостатнє надходження цього мікроелемента в організм, внаслідок низького вмісту
його в продуктах харчування; та порушення всмоктування у шлунково-кишковому
тракті та засвоєння щитовидною залозою.
Йод необхідний для нормального росту і розвитку людини і тварини.
Розрізняють продукти з високим ( морська риба, морська капуста, м'ясо, молоко,
яйця) і низьким (рослинна їжа) його вмістом.
Вологість, незадовільна вентиляція, підвищена температура у приміщеннях,
для зберігання продуктів, призводить до втрат 64% йоду.
Йодована сіль – це найдієвіший, найдешевший спосіб захистити себе і свою
родину від йододефіциту. Але слід пам’ятати, що йод з такої солі може
випаровуватися, він присутній в її складі лише близько 4-х місяців. Тому, купуючи
йодовану сіль, обов’язково слід звертати увагу на дату її виготовлення та терміни
зберігання: чим свіжіша сіль, тим більше міститься в ній йоду. Добова потреба
організму людини в йоді складає 100-200 мкг.
Важливо знати: при багаторазовому заморожуванні і розморожуванні м’яса і
риби з водною фракцією зменшується коефіцієнт сполук йоду; при випіканні хліба
втрати йоду досягають 84%, при кип’ятінні молока – 26%, варінні круп і бобових –
47-64%, овочів – 28-62%, м’яса – 48%; при термічній обробці риби (смаженні, варінні)
– 35-74% від його первинної кількості. Йодовану сіль використовують не в процесі
приготування їжі, а в самому кінці приготування або безпосередньо перед вживанням.
Існує три види йодної профілактики:
Індивідуальна – це споживання продуктів із підвищеним вмістом йоду, а
також лікарських препаратів, що забезпечують фізіологічну кількість йоду.
Групова передбачає призначення препаратів йоду під контролем спеціалістів
у групах найбільшого розвитку йододефіцитної залежності. Здійснюється шляхом
регулярного тривалого приймання медикаментозних препаратів, що містять
фізіологічну дозу йоду.
Масова вважається найефективнішим та найекономнішим методом і
досягається шляхом додавання солей йоду до найуживаніших продуктів харчування
(кухонної солі, хліба, води) та розрахована на всіх мешканців певного ендемічного
регіону.
Основою профілактики захворювань, зумовлених йодною недостатністю, є
забезпечення населення продуктами, збагаченими йодом. Адже це так необхідно для
збереження здоров’я населення регіону!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь