На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного
фону, який проводиться спільно з фахівцями
Регіональної державної лабораторії
Держпродспоживслужби в Івано-Франківській
області, в м. Івано-Франківську перевищень рівнів
природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний
радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати
радіаційно безпечним.
Показники потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання
(радіаційний фон) на території м. Івано-Франківська станом на 7 жовтня 2022
року становить 0,13 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За
вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби
Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль
радіологічних показників у харчових продуктах:
? на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 28,63-32,02 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 54,18-58,66 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби свіжі (середній вміст Cs – 105,41-176,61 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
- гриби сухі (середній вміст Cs – 894,61-761,49 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).
? на промисловому виробництві харчових продуктів:
- м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs – 2,60-3,24 Бк/кг (при нормі 200
Бк/кг), St – 2,71-3,09 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- сухі яєчні продукти (середній вміст Cs – 4,96 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St
4,24 – Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- зерно (середній вміст Cs – 2,55-2,80 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,49-3,69
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- риба (середній вміст Cs – 2,63 Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг), St – 3,71 Бк/кг
(при нормі 35 Бк/кг));
- масло солодковершкове (середній вміст Cs – 4,8 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг),
St – 2,13 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг)).