Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Сальмонельоз – небезпека для людини

Дата: 16.09.2022 19:49
Кількість переглядів: 108

Фото без опису
Сальмонельоз - це інфекційне захворювання, що передається в більшості випадків через неякісну їжу, а також контактно-побутовим шляхом – від людини-носія сальмонел. Збудник сальмонельозу – бактерія роду Salmonella – уражає переважнотравну систему людини.

Сальмонели досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля. Вони можуть зберігатижиттєздатність у воді до 3 місяців, у кормах тварин— до 1,5 року, у м'ясі та яйцях — до 7 місяців,  узаморожених продуктах, висушених фекаліях — до 2 років.

Джерелом цієї небезпечної інфекції є різні тварини: велика рогата худоба, свині, вівці, коні, собаки, коти, гризуни, птиця, особливо водоплаваюча(качки, гуси).

Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока. Бактерії стійкі до соління, копчення, тому для їх знищення необхідна тривалатермічна обробка харчових продуктів.

Профілактика сальмонельозу:

* дотримуватися правил особистої гігієни приприготуванні та вживанні їжі;

* вживати лише безпечну воду (бутельовану абоохолоджену кип’ячену воду);

* вживати продукти лише після термічної обробки(наприклад, пастеризоване молоко);

* мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо, у разі споживання їх у сирому вигляді;

* створити належні умови зберігання продуктів: ретельно відокремлювати готові продуктихарчування від сирих, убезпечити їжу та напої відвпливу комах і гризунів. Інкубаційний періодсальмонельозу становить в середньому 12-24 години (але, буває, триває і до 2-3 діб).

* Захворювання починається гостро: високатемпература (до 38-39 градусів), озноб, загальнаслабкість, нездужання, головний біль та запаморочення. Одночасно наростають симптомидисфункції шлунково-кишкового тракту: шлунковий біль, блювота, діарея.

* Триває захворювання від 3 діб до 2 тижнів.

Для виявлення цієї інфекції слід звернутися до інфекціоніста. За характерними симптомами лікарможе поставити діагноз. Однак, щоб йогопідтвердити, пацієнт направляється на лабораторні дослідження. Це може бути бактеріологічний посівкрові, калу, сечі, блювотних мас або серологічнийметод для виявлення специфічних антитіл в крові. Також призначаються:

* загальний аналіз крові та сечі;

* копрограмма;

* інші дослідження для оцінки стану органів і систем: УЗД, рентгенографія тощо;

* біохімія крові.

Аналізи на сальмонельоз обов'язково потрібнозробити до початку лікування антибіотиками

Антибіотикограма, визначення чутливості до протимікробних засобів ефективно та кваліфіковано проводить мікробіологічналабораторія Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ « Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», за адресою м. Рогатн, вул. Галицька 95.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь