ВАЖЛИВЕ ПРО ПРИРОДНУ ВОДУ
Природна вода буває м’якою і твердою. Природну воду, що містить значну кількість кальцію і магнію називають твердою. Однією з таких є джерельна вода. М’яка вода містить мало солей магнію і кальцію або вони у ній практично відсутні. Це дощова вода.
Тверда вода створює несприятливі умови для роботи приладів, які працюють з гарячою водою, погіршує процес прання, приготування їжі.
Тверда вода непридатна для застосування в техніці та побуті. Внаслідок використання такої води в парових котлах, трубах, пральних машинах внутрішні стінки і механізми покриваються шаром накипу, який майже не проводить теплоту. Тому можливе перегрівання цих апаратів, скорочується термін їх експлуатації, збільшуються затрати енергії.
Під час прання в твердій воді збільшується витрата мила, на тканині осаджуються нерозчинні солі кальцію і магнію, які погіршують зовнішній вигляд речей (жовтіння), з’являється неприємний запах. У твердій воді погано розварюються овочі, оскільки пектин утворює на стінках клітин нерозчинні солі кальцію і магнію.
Для усунення твердості води, тобто її пом’якшення, з води потрібно видалити йони Са2+ і Mg2+ у вигляді нерозчинних солей. Тимчасову твердість води можна усунути кип’ятінням.
Відповідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) допустимі норми загальної жорсткості (твердості) для водопровідної питної води становить ≤ 7,0 ммоль/дм³ , для колодязів - ≤ 10,0 ммоль/дм³.
Спеціалістами санітарно-гігієнічної лабораторії Рогатинського відділу ІФРВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» проводяться дослідження питної води, в тому числі і на загальну жорсткість (твердість). За I півріччя 2022 року досліджено 379 проб води питної, з яких 40 проб з перевищенням допустимої норми.
Тому, щоб правильно облаштувати свій побут та бути впевненим у якості питної води яку ви використовуєте, потрібно зробити її дослідження.