Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Фермерські господарства Прикарпаття

Дата: 16.06.2022 14:45
Кількість переглядів: 130

Фото без опису

Фото без опису

Протягом останніх років спостерігається зростання внеску фермерських господарств, як особливої форми господарювання в агропромисловому комплексі, зокрема у 2021р. ними забезпечено 6,3% загальнообласних обсягів виробництва  продукції сільського господарства проти 2,4% у 2010р. та 14,2% проти 10,1% відповідно – у обсягах виробництва  підприємствами.

Традиційно переважаючою галуззю діяльності фермерів є рослинництво, на яке у виробництві сільськогосподарської продукції у 2021р. припадало 94,4%. Щорічно фермерські господарства забезпечують близько 10% виробництва продукції землеробства в області та 15–20% – у підприємствах. Продукції рослинництва у  2021р. ними вироблено на суму 866,1 млн.грн, що на 19,3% більше, ніж у 2020р.

Основними видами рослинницької продукції у фермерських господарствах є культури технічні та зернові і зернобобові, на які припадає відповідно 52,9% та  41,5% обсягів продукції рослинництва.  У попередньому році ними вироблено 1094,3 тис.ц зерна, що на 20,9% більше, ніж у 2020р., 157,1 тис.ц ріпаку озимого та кользи (на 22,4% більше), 279,1 тис.ц сої (на 25,2% більше), 92,2 тис.ц соняшнику (на 0,2% менше), 18,8 тис.ц картоплі (на 1,9% менше), 20,3 тис.ц культур овочевих (на 36% менше), культур плодових та ягідних – 29,9 тис.ц (у 1,6 р.б.).

Серед сільськогосподарських підприємств фермерські господарства домінують у  виробництві картоплі – 86,2%, значними є також їх частки у виробництві культур плодових і ягідних (41,1%), культур овочевих (33,2%), сої (23,7%), ріпаку озимого та кользи  (23,1%). Більше, ніж в середньому по підприємствах, зібрали у 2021р. фермери з кожного гектара сої, ріпаку озимого та кользи, соняшнику,  картоплі, культур овочевих.

У виробництві продукції тваринництва питома вага фермерських господарств залишається незначною і в загальнообласних обсягах протягом останніх років не перевищує 1%, а у обсягах виробництва підприємствами – 3%. У 2021р. фермерськими господарствами вироблено продукції тваринництва на суму 51,8 млн.грн (на 7,5% менше, ніж у 2020р.), основними її  видами традиційно залишаються м’ясо та молоко –  відповідно 62,7% та 34,4%  обсягів.

Разом з тим, серед підприємств у 2021р. фермерські господарства забезпечили 28% обсягів виробництва молока (39,8 тис.ц), та 4,3% м’яса (30,6 тис.ц).

Станом на 1 січня 2022р. фермерськими господарствами утримувалося  5,9 тис. голів великої рогатої худоби або 55,7% її чисельності у підприємствах, у т.ч. 2,3 тис. голів корів (52,3%); 2,1 тис. голів свиней (1%), 3,5 тис. голів  овець та кіз (72,9%),  21 тис. голів птиці (1,9%).

Довідково: День фермера відзначається в Україні 19 червня згідно з Указом Президента України №234/2020 від 18.06.2020р.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь