Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Інтерв'ю з майстринею вишивки - Мельник Зоряною.

Дата: 19.05.2022 10:20
Кількість переглядів: 2228

         Фото без опису

З 2006 року в Україні в кожен третій четвер травня відзначається особливе свято – День вишиванки. Споконвіків вишита сорочка була символом національної ідентичності та своєрідним оберегом кожного українця, адже візерунки, якими її прикрашали, несли в собі сакральний зміст, котрий мав захищати свого власника від нещасть, дарувати йому удачу у всіх починаннях, здоров’я та добробут. Раніше для кожної дівчини було обов’язково володіти різними техніками вишивки, щоб прикрашати одяг та предмети побуту різнобарвними візерунками. В наш час, це вміння не є обов’язковим, проте є люди, котрі закохані у вишивку, в процес її створення і далі показують всім, що українська вишивка – це стильно, модно і дуже красиво. Однією з таких майстринь є пані Зоряна Мельник, жителька смт. Букачівці, до якої ми завітали напередодні відзначення Дня української вишиванки. 
 

- Пані Зоряно, скільки часу Ви вже займаєтеся вишивкою?
 

Ой, давно, дуже давно… Ще з дитинства. Коли була школяркою, то на уроках нас вчили, щось від мами переймала. Спочатку це були невеличкі роботи. Взірці брала від людей і собі відшивала такий сюжет. А потім мене захопило це заняття, робіт ставало все більше, освоювала  нові техніки і зрештою - не уявляю свого життя без вишивки.
 

- А яким технікам вишивання Ви надаєте перевагу?
 

Найбільша кількість моїх вишиваних робіт у виконані хрестиком, досить значною є колекція вишитих бісером картин, також маю серветки вишиті низинкою. 
 

- Бачу у Вас величезна колекція вишитих робіт, скажіть будь ласка, котру з них Ви можете якось особливо відзначити?
 

Всі мої роботи  для мене є дорогими, бо в них вкладено багато праці, але особливий стан душі в мене виникає коли я вишиваю ікони. Якесь таке тепле, піднесене відчуття, котре важко передати словами, хочеться вишивати і вишивати, ні на мить не відкладаючи роботу.
 

- Знаю, що за весь свій «вишивальний стаж» Ваші невтомні руки вишили не одну вишиванку!
 

Так. Сорочок я вишила дуже багато. І на подарунки і на замовлення. Мені дуже приємно, що мої роботи тішать інших людей.
 

- Пані Зоряно, у Ваших відвідувачів часто виникає бажання купити у Вас вишивку?
 

Свої роботи я не продаю, можу тільки подарувати, що з задоволенням роблю доволі часто. Мої роботи є не тільки в Україні, але і за кордоном: у Великій Британії, Італії, Чехії і навіть в  Сполучених Штатах Америки.
 

- Ваш творчий доробок складається з величезної кількості робіт, а чи є у Вас якась своя "вишивальна мрія"?
 

Так, є. Я б дуже хотіла вишити портрет по фотографії. Чи по своїй, чи когось з рідних, але, на жаль, сама таких складних схем не розробляю. На замовлення дуже дорого робити (пані Зоряна вже пенсіонерка, до того ж має проблеми з опорно-руховим апаратом, але незважаючи на це не полишає улюбленого заняття).
 

Насамкінець, майстриня висловила побажання, щоб молоде підростаюче покоління дівчат також не цуралося заняття вишивкою, а також вчилися і передавали це вміння своїм нащадкам. Наша українська вишиванка – це своєрідний код нації, яким ми у всьому світі будемо засвідчувати хто ми і чиїх батьків діти. Особливо, це актуально в теперішній воєнний час, коли надзвичайно важливо показувати свої традиції, свою культуру та розмовляти рідною мовою. Нам важливо відстоювати своє право  бути українцями всюди і завжди, бо Україна починається з кожного із нас. 

Ознайомитись з роботами майстрині Ви можете нижче.
 

Слава Україні!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь