До уваги землекористувачів: про шкідливість медведки (капустянки)
Медведка (капустянка або вовчок
звичайний) пошкоджує практично всі овочеві,
кормові культури, найбільше заселяє городи та
дачні ділянки.
Шкідник з’їдає висіяне насіння, підгризає
коріння, виїдає великі порожнини у
коренеплодах овочевих культур і бульбах
картоплі.
Медведка веде підземний спосіб життя і лише інколи з’являється на
поверхні. Живиться також багатьма ґрунтовими безхребетними, в тому числі
шкідливими комахами та дощовими черв’яками.
Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління
Держпродспоживслужби Івано-Франківщини наголошують: щоб знищити
шкідника варто зосередити зусилля не на його відловлюванні, а на створенні
умов, несприятливих для його розмноження.
Для цього в період яйцекладки (закінчення травня – початок червня)
двічі-тричі розпушують грунт на глибину 10-15 см. Обов’язково зруйнуйте
відкриті нори та знайдені гнізда. Згубними для медведки є прополювання та
глибоке розпушування. Враховуючи, що прийоми ці трудомісткі і
потребують значних фізичних зусиль, поєднайте їх з іншими заходами.
Заходи боротьби.
? В разі загрози пошкодження медведкою розсади овочевих культур,
коріння розсади перед висадкою в грунт витримують в суспензії Актари (1,5-
2 гр. розчинених в 10 л води). Якщо не провели замочування розсади, то
можна провести полив цим розчином.
? Застосовують приманки з інсектицидів. На 1 кг відвареної кукурудзи
або пшениці додають до 30 мл. нерафінованої олії та 3 упаковки по 1,4 г
препарату Актара в.г., приманку заробляють у грунт на глибину 2-3 см.
? Відлякують шкідника розставлені на ділянках на відстані 1,5 м зелені
хвойні гілки, які час від часу замінюють на свіжі, а також посіяні або
висаджені чорнобривці, контакту з якими медведка уникає .
? З хімічних препаратів є готові приманки такі як АнтиМедведка 3-7
г/м 2 Рембек, ВГ (3,0-7,0 г/м 2 ) та інші дозволені до використання препарати.
Увага! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись
регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та
санітарно-гігієнічних вимог.