Що варто знати про фаст-фуд
В останні роки великої популярності набирає
швидке харчування – так званий фаст-фуд. Але
чи часто ми задумуємося над тим, що швидка їжа
є не тільки не корисною, але часто шкідливою
для нашого організму, особливо для дітей.
Фаст-фуд завоював популярність серед різних
вікових груп в різних країнах світу, ставши
улюбленими ласощами, як дорослих, студентів,
так і дітей. Широко відомо, що фаст-фуд шкідливий для здоров'я, проте далеко
не всі знають, яку саме небезпеку він несе в собі.
Спеціалісти управління державного нагляду за дотриманням санітарного
законодавства Головного управління Держпродспоживслужби Івано-
Франківщини пропонують ознайомитись, як фаст-фуд впливає на організм і яку
небезпеку в собі приховують секрети ресторанів швидкого харчування та
виробників харчових продуктів.
ФАСТ-ФУД:
- викликає депресію (результати дослідження показали, що люди, що
вживають фаст-фуд, порівняно з тими, хто їсть мало або не вживає взагалі, на 51
відсоток більш схильні до розвитку депресії);
- призводить до розвитку астми і аутизму (вчені виявили, що у людей, що
вживають велику кількість фаст-фуду, рівень фталатів в організмі на 40
відсотків вище середнього. Ці хімічні речовини, як відомо, руйнують гормони і
пов'язані з розвитком декількох серйозних захворювань, включаючи астму і
аутизм);
- погіршує пам'ять;
- викликає передчасне старіння (опитування 8000 жінок у віці від 25 років
дозволило визначити, що одним з головних винуватців передчасного старіння є
фаст-фуд, недолік рідини і надлишок насичених жирів і простих вуглеводів);
- впливає на розмір мозку;
- впливає на успішність навчання;
- викликає залежність (дослідження, проведене в Університеті Південної
Австралії, продемонструвало, що люди можуть придбати залежність від фаст-
фуду, яка прирівнюється до залежності від наркотиків).
Українські дієтологи підтверджують, що «завдяки» фаст-фуду людина
швидко набирає вагу. Лікарі гастроентерологи кажуть, що сам принцип
швидкого харчування не є причиною захворювань, він просто є провокатором
факторів розвитку хронічних захворювань та їх загострення. При тривалому
споживанні фаст-фуду неминучі захворювання печінки і жовчовивідних шляхів.
Заснований на «швидкій їжі» раціон харчування не має потрібного
людському організму кількості мінералів, вітамінів А, С, D і Е, а також
клітковини, адже ця їжа практично виключає використання свіжих, натуральних
овочів і фруктів. Потрібно також врахувати «швидкість» вживання людьми їжі в
закладах швидкого харчування, яка ніяк не йде їм на користь.