Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

В Івано-Франківській області вакцинують проти сибірки усіх сприйнятливих тварин

Дата: 23.10.2021 11:50
Кількість переглядів: 434

Фото без опису

В Івано-Франківській області налічується 175 стаціонарно неблагополучних населених пунктів щодо сибірки, де були у свій час зареєстровані спалахи захворювання. Крім того, в області є 108 відомих місць захоронень трупів тварин, що загинули від сибірки.
Останній спалах захворювання на Івано-Франківщині було зафіксовано ще в 2007 році (с.Старуня Богородчанського району, особисте селянське господарство).
В Україні останній випадок сибірки був зареєстрований нещодавно – у вересні 2021 року в зоокутку парку "Топільче" комунального підприємства "Об'єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя" міста Тернопіль. Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області підтвердило, що причиною загибелі поні стала сибірка.
У зв’язку з утворенням збудником сибірки спор та довготривалим зберіганням в ґрунті, спалахи сибірки в Україні можуть виникнути де завгодно.
Враховуючи вище зазначене та на виконання розпорядження Головного державного інспектора Івано Франківської області від 07.10.2021 № 01-05/362, з метою недопущення розповсюдження спалахів сибірки в області триває облік наявного поголів’я сприйнятливих до сибірки тварин та проводиться щеплення проти сибірки у сільськогосподарських підприємствах всіх форм власності, індивідуальних господарствах громадян, зоокутках, зоопарках, вольєрних господарствах та інших закладах (господарствах), які в своїй діяльності залучають тварин.
Посилено заходи державного ветеринарно-санітарного нагляду (контролю) при проведенні ярмарків та розважальних заходів, пов`язаних із залученням тварин.
Заборонено брати участь сприйнятливим до сибірки тваринам у розважальних заходах у разі встановлення відсутності щеплень проти сибірки до проведення відповідних щеплень та набуття стійкого імунітету.
Посилено контроль за переміщенням тварин.
Проводиться інвентаризація існуючих місць захоронення тварин на предмет відповідності Правилам облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин в населених пунктах України, затверджених наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 27.10.2008 року № 232, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2009 за № 85/16101. У разі виявлення порушень вживаються відповідні заходи реагування щодо приведення їх у відповідність до Правил.
Посилено контроль за виконанням заходів з профілактики сибірки відповідно до Інструкції про заходи з профілактики та боротьби з сибіркою тварин, затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагропрому України від 25 січня 2000 року № 4, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.03.2000 за № 136/4357.
Довідково.
Сибірка –  гостре небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей, яке спричиняється Bacillus anthracis.
Про особливості захворювання та заходи профілактики сибірки Головне управління повідомляло раніше. Детальну інформацію читайте на сайті за посиланням https://vetif.gov.ua/2133-fhghh23541.html, або на сторінці у ФБ  https://www.facebook.com/dpssif/posts/1741902085978726

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь