Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Пам’ятайте про небезпеку африканської чуми свиней

Дата: 06.10.2021 16:26
Кількість переглядів: 261

Фото без опису

З настанням сезону збирання грибів значно посилюється небезпека занесення із дикої фауни до індивідуальних господарств населення та свиногосподарств збудника африканської чуми свиней.
Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, що характеризується гарячкою, синюшністю шкіри та крововиливами у внутрішніх органах.
Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися протягом тривалого часу в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.
Ефективні засоби профілактики африканської чуми, як-то вакцинація, відсутні.
Для людини вірус африканської чуми свиней - безпечний.
АЧС входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин.
На сьогодні АЧС – чи не найнебезпечніша з усіх хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується:
? високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати усе інфіковане поголів’я (навіть потенційно) або поголів’я в населених пунктах у зоні захисту;
? запровадженням спеціального режиму  для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі продукцією свинарства, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів;
? комплексом витрат на проведення моніторингових і діагностичних досліджень, на організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, втратами через міжнародні торговельні обмеження, що запроваджуються для недопущення розповсюдження АЧС.

Для недопущення зараження вірусом АЧС своїх тварин необхідно дотримуватись таких правил:
? по можливості утримуйтесь від відвідування лісів, лісосмуг без нагальної потреби;
? після перебування в лісі обов’язково ретельно вимийте і продезінфікуйте взуття та одяг;
? при виявлення трупів тварин, у жодному випадку не чіпайте їх та повідомляйте про знахідку територіальні підрозділи Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області;
? якщо господар мисливець або має постійний контакт з дикою фауною, слід відмовитись від утримання свиней в приватному господарстві!
Шановні власники тварин!  При найменших ознаках захворювання свиней у ваших господарствах, а також про всі інші випадки терміново повідомляйте територіальні органи Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області або ж спеціалістів ветеринарної медицини.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь