Забруднення водних джерел в період паводку
Найпоширенішим шляхом передачі кишкових інфекцій є водний фактор. Через бактеріальне забруднення питної води передаються збудники черевного тифу, холери, дизентерії, лептоспірозу, сальмонельозу та ін.. До джерел водокористування мікроорганізми можуть проникати з неочищеними стічними водами, нечистотами переважно в період паводків.
На овочі, фрукти, ягоди мікроби попадають із забруднених рук хворих людей, бактеріоносіїв через недотримання правил особистої гігієни.
В червні місяці було підтоплено присадибні ділянки, індивідуальні криниці у дворах жителів двох населених пунктів сс.. Долиняни і Бабухів.
Сільським головам вищезгаданих сіл дано рекомендаційні листи та пропозиції щодо профілактики кишкових інфекцій, а саме:
- дотримання санітарних норм та правил до облаштування джерел водозаборів;
- очищення індивідуальних криниць, їх дезінфекція;
- дотримання правил особистої гігієни;
- вживання доброякісних харчових продуктів;
- впорядкування громадських вбиралень, місць збору побутових відходів.
Для оцінки якості питної води з джерел водокористування в Рогатинському відділі проводяться її санітарно-гігієнічні та мікробіологічні дослідження. Громадяни можуть звернутися для визначення якості питної води з індивідуальних джерел водопостачання.
З метою недопущення виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3-х річного віку щорічно, безкоштовно проводиться дослідження нітратів у питній воді із індивідуальних криниць.
Рекомендації щодо облаштування та утримання криниць:
1. Ізолювати криницю від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод);
2. Стінки криниці повинні бути щільними, без шпарин, дах шатровий або закритий;
3. Підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на 1м;
4. Наземна частина криниці, призначена для захисту шахти від забруднення влаштовується не менш як на 0,8м від землі;
5. Біля криниці необхідно влаштувати підставку для відер, навколо споруди повинна бути огорожа (радіусом не менше 2м);
6. Для захисту криниці від забруднення поверхневими стоками навколо криниці необхідно робити «замок» із гарно замішаної та утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2м і шириною 1м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2м на основі із щебеню товщиною 15-20см та з ухилом від колодязя.
7. Власники криниць зобов’язані щорічно проводити обстеження споруд, їх ремонт, чищення, дезінфекцію та знезараження питної води, а також лабораторні дослідження (не менше 2-х разів).
Повний контроль безпечності та якості питної води здійснюється за показниками санітарних норм і правил, 2 рази на рік у найбільш несприятливий період року, а також за відповідними показниками у разі погіршення епідемічної ситуації або повені.
Лікар із гігієни праці
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» М.І. Неїжмак
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)