Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Стан довкілля Івано-Франківщини

Дата: 04.06.2021 12:23
Кількість переглядів: 153

Фото без опису

Охорона навколишнього природного середовища – це державні і суспільні заходи, спрямовані на збереження й відтворення природних ресурсів, зокрема на охорону атмосферного повітря і проблеми зміни клімату, очищення зворотних вод, поводження з відходами, захист і реабілітацію ґрунту, підземних і поверхневих вод, збереження
біорізноманіття і середовища існування та інші напрямки природоохоронної діяльності.
Важливою складовою навколишнього середовища Івано-Франківщини є лісові угіддя. Регіон належить до найбільш лісистих в державі. Площа лісів в області складає майже 46% території (в цілому по Україні – близько 18%) та 6% площі лісів України. У 2020р. роботи по відтворенню лісів проведено на 2,3 тис.га земель лісового фонду (на 2,8% менше, ніж роком раніше), з них на 0,9 тис.га здійснено садіння і висівання лісу, 1,4 тис.га охоплено  природним поновленням. Крім того, у вкриті лісовою рослинністю  поновленням (на 4% більше, ніж у 2019р.).
У 2020р. від стаціонарних джерел викидів в атмосферне повітря потрапило 140,4 тис.т забруднюючих речовин та 10,2 млн.т діоксиду вуглецю – основного парникового газу, який впливає на зміну клімату. Протягом останніх п’яти років (за винятком 2018р.) спостерігається тенденція до зменшення викидів забруднюючих речовин та діоксиду вуглецю в атмосферне повітря від стаціонарних джерел викидів. Водночас їх кількість продовжує залишатися на високому рівні: частка області у загальнодержавних обсягах викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел викидів у 2020р. становила 6,3%, діоксиду вуглецю – 9,4%.
Протягом 2020р. від економічної діяльності підприємств та організацій, зареєстрованих на території області, та у домогосподарствах утворилось (за попередніми даними) 1729,8 тис.т відходів, з яких основну частину (99,7%
або 1724,8 тис.т) складають малонебезпечні відходи IV класу небезпеки. У загальнодержавних обсягах утворених протягом року відходів частка області була незначною і склала 0,4%.
На кінець 2020р. у спеціально відведених місцях чи об’єктах підприємств та організацій, зареєстрованих на території області, накопичено 6744,2 тис.т відходів.
На охорону навколишнього природного середовища підприємствами, організаціями та установами області у 2020р. було витрачено 854,3 млн.грн (без ПДВ), 68,7% з яких складають поточні витрати, 31,3% – капітальні інвестиції. За рахунок коштів державного та місцевих бюджетів освоєно 75,3% капітальних інвестицій і здійснено 18,1% поточних витрат, за рахунок власних коштів підприємств та організацій, кредитів банків, позик – відповідно 24,7% і 81,9%.
У загальнообласному обсязі витрат на природоохоронні заходи частка витрат на очищення зворотних вод склала 33,7%, на захист і реабілітацію ґрунту, підземних і поверхневих вод – 24%, на поводження з відходами – 17,2%, на охорону атмосферного повітря і проблеми зміни клімату – 14,6%, на збереження біорізноманіття і середовища існування (10,2%) на інші напрямки природоохоронної діяльності – 0,3%.
 
Довідково: Всесвітній день охорони навколишнього середовища засновано Генеральною асамблеєю ООН на Всесвітній конференції із захисту довкілля в Стокгольмі у 1972р. та відзначається  щорічно 5 червня.

http://www.ifstat.gov.ua/men2016/RESPONDENTAM.HTM


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь