Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Село Колоколин Чагрівського старостинського округу

Дата: 16.02.2021 17:41
Кількість переглядів: 2748

Фото без описуУ південно-західній частині Опілля між мальовничих пагорбів розташоване село Колоколин. Воно одне з найдавніших на мапі населених пунктів даного регіону. Перша письмова згадка про нього датується 29 червня 1394 р у дарчій грамоті польського короля Владислава Ягайла. Однак, якщо говорити, про матеріальну спадщину, то село має дуже багату археологічну історію. Під час розкопок в першій половині ХХ століття  на даній території були виявлені матеріальні пам’ятки культур неолітичної та енеолітичної доби. Археологам вдалося знайти артефакти, які ідентифікують з липицькою, черняхівською, культурами шнурової і мальованої (Зимне Злота) кераміки археологічними культурами.

Щодо походження назви села існує дві легенди. Перша розповідає, що колись, у давнину, центр села знаходився біля підніжжя місцевого пагорбу Стінка, внизу проходила і головна вулиця. Одного дня в селі було весілля, і коли молоді йшли до церкви на село напали татари. Наречені й гості кинулися ховатися в печерах пагорбу, але за однією з версій їх наздогнали ворожі стріли і на місці їхньої загибелі виросли колом кущі калини, а за іншою – люди зникли в печерах, залишився тільки вінок, який загубився «коло калини». Згідно другої легенди, в селі жили майстри, котрі виготовляли найкращі на всю округу церковні дзвони («колоколи»). І навіть тепер, коли вслухатися у передзвін, котрий лине з колоколинської дзвіниці, то чути їхню особливу мелодію, яку неможливо сплутати з іншою.

Напротязі всієї історії, жителі села не залишалися осторонь суспільно-політичних подій, котрі відбувалися на наших землях. Зокрема, є відомості про участь жителів села козацьких та селянських повстаннях.  Але найбільше матеріалів і живих свідчень збереглося про діяльність місцевих мешканців у підпіллі ОУН та в лавах УПА, адже населення було національно-свідомим за рахунок того, що в селі була філія товариства «Просвіта», відбувалися тематичні вечори в хаті-читальні, діяла початкова школа для сільських дітей (будинок зберігся і на сьогоднішній день, правда, потребує капітального ремонту). Майже в кожній сім’ї була людина, котра в тій чи іншій мірі була зв’язана з їх діяльністю, чи то зв’язкові, чи то люди, котрі перевозили зброю повстанцям, чи самі повстанці. Багато з них загинули чи були вивезені на заслання радянською владою. В память про них в селі було встановлено символічну могилу, де на памятній стелі викарбувані їхні імена. Також на території села є пам’ятник воїнам, котрі загинули під час Другої світової війни і погруддя Тарасові Шевченку. Також у селі є церква Собору Івана Хрестителя, котра була збудована в 1837 р. і яку розписав іконописець Йов Варніцький. Збереглися декілька ікон, котрі можуть належати його пензлю, а можливо, є іще давнішими.

Станом на 2021 рік в селі функціонують амбулаторія, клуб, сільська бібліотека та магазини.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь