Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Хочете реструктуризувати борг – пояснюємо як це зробити.

Дата: 01.12.2020 11:00
Кількість переглядів: 194

З початком опалювального сезону ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» фіксує невтішну тенденцію до росту заборгованості за спожитий природній газ. Так, станом на другу декаду листопада, загальна заборгованість клієнтів перед компанією становить понад 447 млн грн. З них борг населення – 436,24 млн грн, промислових підприємств – 3,88 млн грн, ще понад 6 млн боргують бюджетні та релігійні організації краю.

Якщо на початок осені за газ боргував майже кожен другий мешканець області, то уже в листопаді частка боржників зросла до 60%. Як показує досвід нашого спілкування з боржниками, інколи люди ними стають піддавшись на популістські заяви окремих політиків, нібито під час карантину можна не сплачувати за комунальні послуги. Насправді, на період карантину для компаній, що забезпечують наш комфорт в оселях, діє заборона нараховувати боржнику штраф та пеню. Також заборонено припиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їх несплати або оплати в неповному обсязі.

Водночас перед споживачем залишається обовязок розраховуватися за спожиту послугу, в іншому випадку кошти з нього можуть бути стягнені в судовому порядку. «Під час карантину єдиний дієвий спосіб впливу на злісних неплатників - це суд. За останні тижні ми вже розіслали понад десять тисяч  листів-нагадувань про необхідність сплатити борг за блакитне паливо», - розповів директор ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Юрій Пилипів.

До речі, невчасна оплата комунальних послуг – це ще й ризик залишитись без державної допомоги у вигляді субсидії. Варто зазначити, що в питанні надання субсидій відбулися певні зміни. Про це, зокрема, в інтерв’ю місцевим ЗМІ повідомив заступник директора департаменту - начальник управління соціального захисту населення Івано-Франківської ОДА Степан Микицей. За словами чиновника, тепер підставою для припинення отримання субсидії є борг у понад 340 грн за 1 місяць. При цьому субсидію скасовують лише на послугу за яку боргуєш, а не на всю комуналку.

Щоб не витрачати час на судові розгляди чи біганину через переоформлення субсидії краще не допускати виникнення заборгованості.

Втім, якщо така заборгованість все ж виникла і ви розумієте, що одразу її погасити немає фінансової можливості – виходом стане договір реструктуризації боргу.

«Заборгованість реструктуризується на строк до 12 місяців залежно від суми заборгованості та рівня сукупного доходу на дату реструктуризації. Зазвичай заборгованість необхідно погашати рівними частинами, а розмір першого внеску складає від 30 до 50 відсотків. Як правильно оформити заяву та інші деталі можна уточнити в Контакт-центрі за телефоном 0342 76 63 04», - говорить начальник відділу продажів фізичним особам ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Леся Хараїм.

Зважаючи на зростання захворюваності на COVID-19, рекомендуємо нашим клієнтам уникати місць масового скупчення людей та оплачувати рахунки за газ дистанційно. Для вас працюють онлайн сервіси сайту 104.ua: Особистий кабінет, мобільні додатки для Android та iOS, а також вайбер-бот. Окрім того, розроблена експрес-реєстрація, яка дозволяє створити Особистий кабінет на сайті 104.ua всього за один дзвінок.

Для цього потрібно зателефонувати до Контакт-центру за номером 067 65-65-104 і повідомити оператору номер особового рахунку (він є в платіжці кожного клієнта). Оператори самі зареєструють кабінет, а споживач у СМС отримає логін та пароль до нього.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь