Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

На Прикарпатті новий випадок отруєння грибами!

Дата: 05.11.2020 14:49
Кількість переглядів: 277

В селі Верхня Липиця Рогатинського району зареєстровано випадок отруєння грибами з 5 потерпілими, з яких двоє дітей. Всі потерпілі знаходяться на стаціонарному лікуванні в лікувальних закладах. Отруєння виникло внаслідок споживання пластинчастих грибів, які потерпілий назбирав у лісі, помилково вважаючи, що це печериці.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в чергове наголошує краянам на основних правилах профілактики отруєнь грибами: 
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках). Особливо слід уникати стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте гриби тільки ті, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
- He збирайте гриби, навіть умовно їстівні, у міських парках, скверах, дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно- та радіаційно-небезпечних зонах. Гриби накопичують
отруйні речовини і стають непридатними для їжі.
- Не збирайте гриби з потовщенням біля основи ніжки - "бульбою" оточеною оболонкою.
- Не збирайте ушкоджені гриби, зів"ялі, червиві або ослизлі, а також частинки грибів.
- He збирайте пластинчасті гриби, бо отруйні гриби маскуються під них.
- He збирайте "печериці" у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темнішають.
- He куштуйте сирі гриби на смак.

- Прийшовши з лісу, вдома перевірте всі гриби, особливо ті, які збирали діти. Сумнівні викиньте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену ґрунтом, теж викиньте.
- Гриби промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
- Обробляючи гриби, відваріть їх тричі у воді по 30 хв, після кожного відварювання відвар злийте. Лише тоді гриби можна смажити або варити.
- Обов"язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління - грузді, вовнянки та інші, які містять молочний сік, тим самим позбудетеся гірких речовин, які вражають слизову оболонку шлунка.
- У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок, хворих з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
- Чимало грибів (зеленушка, синяк-дубовик тощо) містять отруйні речовини, які не розчиняються у шлунку. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає гостре отруєння.
- Не займайтеся самолікуванням! При перших ознаках отруєння, таких як біль в животі, нудота, блювання, пронос, галюцинації негайно викличте карету швидкої допомоги.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь