Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

5 ЧЕРВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ

Дата: 04.06.2020 08:51
Кількість переглядів: 262

Фото без опису

    «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами» – такі слова звучали у зверненні до генерального секретаря ООН, підписаному 2200 діячами науки й куль­тури з 23 країн світу. У травні 1971 року екологічно стур­бована спільнота почала свою безпрецедентну боротьбу із забрудненням навколишнього природного середовища.

     Ця дата – одна з найважливіших подій екологічного календаря – була започаткована Генеральною асамблеєю ООН на 27-й сесії 15 грудня 1972 року і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу. Враховуючи масштаби проблеми та важливість їх вирішення, у структурі ООН була створена нова організація – Програма ООН з навко­лишнього середовища, під егідою якої і відзначається ця екологічна дата.

     Охорона навколишнього природного середовища – нова форма взаємодії людини і природи, яка являє собою систему державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства й при­роди, збереження й відтворення природних ресурсів і діяльність екологічних співтовариств в ім’я сучасних і майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді най­важливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації.

       Всесвітній день охорони довкілля є для Організації Об’єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і від­повідні дїї. Він має на меті принести людський чинник у ви­рішення питання охорони навколишнього середовища, дати народам світу можливість активно сприяти стійкому і спра­ведливому розвитку, стимулювати розуміння того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади, роз’яснювати корисність партнерських від­носин, щоб в усіх країн і народів було більш безпечне і бла­гополучне майбутнє.

     Вперше одночасно практично в усіх країнах світу знизилася кількість шкідливих викидів.Вчені фіксують зменшення шумів аж на третину.
     Режим самоізоляції, введений багатьма урядами по всьому світу, заборона на подорожі, уповільнення промислової активності та вантажоперевезень позитивно вплинули на сейсмічну активність планети. Covid – 19 домігся швидких змін у тому, що було не під силу екологам та еко активістам довгий час.
Карантин вплинув не тільки на сейсмічну активність. Про сповільнення процесу зміни клімату сповістили виміри чистоти повітря в різних населених пунктах. Повітря стало значно чистішим навіть у таких містах, які «задихалися» від шкідливих газів.
     У Венеції через відсутність туристів вода в каналах стала прозорою. Викиди автотранспорту скоротилися на 40 %, що, у свою чергу, спричинило зменшення концентрації діоксиду азоту в повітрі. Схожі тенденції спостерігалися в Іспанії та Великобританії. Під час карантинустрімко знизився рівень забруднення і в Китаї.
      Океани, моря, річки, озера стали чистішими! Однак, екологи бачать в цьому не тільки позитив, а й проблему. Зміни відбуваються не на системному рівні, а викликані непередбаченими та досить сумними подіями.
      Спад економіки усього світу, викликаний зупинкою та закриттям підприємств, відволікли людей від екологічних проблем. Наразі у них більш нагальні питання: здоров’я, робота та накопичення. Через коронавірус уряди змушені були рятувати промисловість. Часто такий «порятунок» спричиняв пригнічення попередніх екологічних досягнень. Наприклад, обмеження розвитку сонячної, вітряної та іншоїальтернативної енергетики.
     Величезним «мінусом» для природи та непередбачуваними наслідками, на мою думку, є той факт, що на дні Середземного моря захисники природи виявили маски і рукавички. Пов’язане з пандемією масштабне виробництво засобів індивідуального захисту може стати причиною серйозного забруднення Світового океану синтетичним сміттям.
     Є і хороші новини. Пандемія коронавірусу стала приводом для посилення заборон на відлов та продаж диких тварин у Китаї на державному рівні. Заходи були введені тимчасово, до проведення у кінці 2020 р. конференції ООН збіорізноманіття.
     Ось така екологічна ситуація у світі. Повертаючись до більш рідного та місцевого, хочу зазначити, що Нетішинський міський краєзнавчий музей ніколи не залишається осторонь свят і дат, пов’язаних із навколишнім середовищем. Завдяки Інтернет-ресурсам, засобам масової інформації, екскурсіям та урокам наукові співробітники музею наголошують на необхідності збереження цілісності екологічних систем. У музеї відвідувачі мають змогу дізнатися про рідкісні види рослин і тварин, побачити на світлинах у залі «Природоохорона» наслідки порушення природоохоронного законодавства.
      Сподіваюся, що незабаром Нетішинський музей відчинить двері для допитливих відвідувачів, і кожен матиме змогу пройтися чудовими залами закладу та почути цікаві екскурсії.
      Підсумовуючи, хочу зазначити, що Всесвітній день охорони довкілля відзначається по-різному: мітингами, велопробігами, «зеленими» концертами, конкурсами творів і плакатів у школах, посадкою дерев, кампаніями з утилізації відходів і прибирання території, а також багатьма іншими способами. Цьогоріч, швидше за все, більшість заходів не проводитимуться, але, на мою думку, у наступному році святкування буде повноцінним!
      Тож згадаймо, що всі ми живемо на одній планеті і, забруднюючи природу, шкодимо, у першу чергу,собі та своїм нащадкам.Тому з такої чудової нагоди зробімо хоча б один крок на покращення стану довкілля. Кожен для себе має знати свої шляхи: хтось прибере сміття у своєму дворі, хтось відмовиться від пластикового посуду, посадить дерево, а дехто не залишить слідів свого перебування на природі — це ж зовсім просто! Так ми зробимо навколишнє середовище кращим, чистішим, і надалі не забуватимемо про охорону та збереження природних скарбів.
     Згадую старі добрі студентські часи, коли ми, студенти-екологи, відзначали 5 червня День еколога. В офіційному переліку професійних свят України такого свята немає. Але оскільки пріоритети у професії еколога — це охорона довкілля та раціональне використання природних ресурсів, то всі українські екологи однозначно вправі відзначати Всесвітній день охорони довкілля як професійне свято. Та й кожен із нас повинен бути захисником природи, тоді і стан довкілля покращиться. Зі святом нас усіх! Будьмо здоровими і свідомими, бережімо природу!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь