Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Антибіотикорезистентність – важлива проблема сьогодення

Дата: 26.04.2024 14:38
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

Антибіотикорезистентність мікроорганізмів є глобальною проблемою громадського здоров’я, безпеки харчових продуктів і набула критичного рівня у світовому масштабі. Вагомою причиною виникнення антибіотикорезистентності є безконтрольне та надмірне застосування протимікробних препаратів (антибіотиків) у тваринництві та рослинництві, зокрема, з метою стимуляції росту (як кормова добавка) всупереч повної заборони.

Застосування протимікробних ветеринарних лікарських засобів для продуктивних тварин є важливим фактором ризику поширення стійкості штамів мікроорганізмів та детермінантів антибіотикорезистентності від тварин та продуктів тваринного походження до людей.

Регулярне вживання протимікробних ветеринарних лікарських засобів, присутніх у м’ясі птиці, свинини, яловичини, сприяє виникненню антибіотикоризистентності, а також може стати причиною зниження імунітету у людей, порушення обміну речовин, алергічних реакцій, негативно впливати на функції печінки та нирок. Вміст залишків протимікробних препаратів у сировині та продукції тваринного походження можливо визначити лише за допомогою лабораторного контролю.

Головним управлінням Держпродспоживслужби на Прикарпатті контроль залишків протимікробних препаратів у сировині та продукції тваринного походження визначено одним з пріоритетних.

В лютому 2024 року затверджена та впроваджена Регіональна програма контролю залишків протимікробних препаратів у сировині та продукції тваринного походження на 2024-2025 роки. 

Завданнями Програми є контроль за:

- реалізацією протимікробних ветеринарних лікарських засобів;

- застосуванням протимікробних ветеринарних лікарських засобів під час вирощування продуктивних сільськогосподарських тварин та птиці;

- застосуванням протимікробних ветеринарних лікарських засобів під час виробництва кормів для продуктивних тварин;

- застосуванням протимікробних ветеринарних лікарських засобів під час надання лікувальної допомоги лікарями ветеринарної медицини;

- здійснення лабораторного контролю, а саме лабораторних досліджень (випробувань) сільськогосподарської сировини, продукції та кормів для продуктивних тварин на залишкову кількість протимікробних препаратів. 

Протягом 1 кварталу 2024 року спеціалісти Головного управління та обласної державної лікарні ветеринарної медицини провели у 86-ти суб′єктах господарювання моніторингові відвідування, в тому числі у 66 закладах з реалізації протимікробних ветеринарних лікарських засобів (ветеринарні аптеки, зоомагазини, лікарні/клініки ветеринарної медицини), у 2 суб′єктах господарювання з виробництва кормів для продуктивних тварин та 18 господарствах, де здійснюється утримування, вирощування та розведення сільськогосподарських тварин (ВРХ, ДРХ, свині) та птиці.  Заходи проведені з метою оцінки практики призначення та застосування протимікробних ветеринарних лікарських засобів у ветеринарній медицини і визначання груп протимікробних препаратів, які найбільше застосовуються на території Івано-Франківської області.

Впродовж першого півріччя 2024 року буде проаналізовано, які протимікробні ветеринарні лікарські засоби застосовуються під час утримання та вирощування тварин та птиці у господарства незалежно від форми власності на території область, найбільш поширені діючі речовини та період їх виведення з організму тварини (птиці), а також на які групи антибіотиків сьогодні проводяться лабораторні дослідження щодо їх залишків у сировині чи продукції тваринного походження.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь