«5 кроків до здорового харчування»
Раціональне харчування є основою здоров’я, здорового способу життя та профілактики розвитку різноманітних захворювань.
Здорове харчування – це, насамперед, вживання різноманітних продуктів, які дають усі поживні речовини, необхідні для підтримання здоров’я. До цих речовин належить білок, вуглеводи, жири, вода, вітаміни та мінерали. Достатня кількість кожного з елементів забезпечує належне функціонування усіх систем органів та збереже їх здоровий стан.
Недотримання базових правил харчування скорочує тривалість життя та провокує появу неінфекційних захворювань різного типу: онкологічних, серцево-судинних, діабету тощо.
Питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним із найбільш актуальних, необхідно забезпечити виконання норм харчування.
В 15 навчальних закладах Івано-франківської області стартував проект «5 кроків до здорового харчування». Мета проекту підвищити рівень обізнаності учнів, вчителів, батьків щодо важливості здорового харчування, формування культури заохочення до здорового способу життя. Питання: як ми харчуємося, надмірна вага та ожиріння, актуальність здорового харчування, які харчові продукти заборонені реалізувати в шкільних буфетах.
Отже, здорове харчування, це ні що інше, як збалансоване споживання білків,вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових і біоактивних речовинах.
Перше, що необхідно зробити, - вирішити харчуватися правильно. Для цього потрібно враховувати основні принципи здорового та безпечного харчування.
Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від продуктів швидкого приготування і ви зміните своє життя на краще!
Здорове харчування-це один із фундаментальних факторів, що підтримують здоров’я і настрій людини протягом усього життя. Наше здоров’я на 40-45% залежить від харчування. Правильне та здорове харчування сприяє росту і розвитку організму,забезпечує нормальний фізичний і психічний розвиток,підвищує імунітет і захищає від несприятливої екологічної ситуації, яка є в сьогоденні.
В.о. завідувача відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Микола НЕЇЖМАК